İçindekiler
Bose Einstein yoğuşması ne işe yarar?
===Bose-Einstein yoğunlaşması===bozonlardan oluşan maddelerin mutlak sıfır sıcaklığına çok yakın değerlere kadar soğutulmasıyla ortaya çıkan maddenin bir halidir. Bu süpersoğutulmuş maddede atomların büyük çoğunluğu en düşük kuantum durumlarına çöker ve böylece makroskopik skalada kuantum etkileri göstermeye başlar.
Süper iletkenler manyetik alandan etkilenir mi?
Klasik fizikte her zaman sürtünme ve enerji kayıpları vardır. Ancak burada yok, çünkü bu kuantum etkisi. Fakat hepsi bu değil, çünkü süperiletkenler manyetik alanı da sevmezler. Bu yüzden süperiletkenler manyetik alanı da içlerinden atacaklardır ve bu akım dolaşması anlamına gelir.
Süperiletkenlik nedir nasıl oluşur?
Süperiletkenlik, süperiletken adı verilen maddelerin karakteristik bir kritik sıcaklığın (Tc) altında derecelere soğutulmasıyla ortaya çıkan, maddenin elektriksel direncinin sıfır olması ve manyetik değişim alanlarının ortadan kalkması şeklinde görülen bir fenomendir. 8 Nisan 1911 tarihinde Hollandalı fizikçi Heike …
Süperiletkenlik kim buldu?
Süperiletkenlik bazı maddelerin elektrik direncinin belli bir sıcaklığın altında sıfır olması ve manyetik akıyı dışarı itmeleri olgusudur. Süperiletkenliğin tarihi Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onnes’in 1911’de cıvada süperiletkenliği keşfetmesiyle başlamıştır.
Maddenin 4 halinden başka hali var mıdır?
Bir fizik terimi olarak maddenin hâli, maddenin aldığı farklı fazlardır. Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir.
MR süper iletken mi?
Meissner ve R. Ochsenfeld tarafından gözlenmiştir. Diyamanyetizma özelliği, keşfedilen süperiletkenler için ortak bir özellik oluşturmaktadır. Süperiletkenlik özelliğinin önemli bir yer tuttuğu MR (Manyetik Rezonans) cihazı, adından da kolayca anlaşılacağı üzere manyetizma esasına dayanmaktadır.
Süperiletkenlik nerelerde kullanılır?
Günümüzde süperiletkenler; sağlık, elektrik, elektronik, ulaşım gibi alanlarda kullanılmaktadır. İnsan vücudundaki doku ve organları görüntüleyerek hastalıkların tespit edilmesine yardımcı olan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) sistemlerinde süperiletkenler kullanılmaktadır.
Süperiletkenlik nerelerde kullanılmıştır?
Gümüş süper iletken midir?
Süperiletkenlik kuantum mekaniği ile açıklanabilen bir olgudur, klasik mekanik ile açıklanamaz. Altın, gümüş, bakır gibi sıradan bir iletkenin direnci sıcaklığı düştükçe azalır. Süperiletken malzemelerde ise sıcaklık TC’nin altına düştüğünde malzeme süperiletken durumuna geçer (Şekil 1).