İçindekiler
PEG yerinden çıkarsa ne olur?
PEG takıldıktan sonra erken dönemde istenmeden zorlanarak yerinden çıkması durumunda mide içeriğinin karın içine kaçması meydana gelebilir.
Pegden besleme nasıl yapılır?
PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
Tüple beslenen hastanın izleminde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Enteral beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Hastaların bir bölümünde beslenme tüplerinin tıkanabildiği görülmüştür.
- Sürekli beslenme durumlarında tüplerin her 4 saatte bir 30 ml su ile yıkanması önerilir.
- Aralıklı beslenme yapılan hastalarda her beslenmeden önce ve sonra tüpler 30 ml su ile yıkanmalıdır.
PEG kim takar?
PEG uygulaması genellikle gastroenterolog ve genel cerrah tarafından yapılabilir.
PEG yarası nasıl geçer?
PEG Bakımı Önemlidir! Yara iyileşmesinden sonra 2-3 günde bir pansuman devam ettirilir. ♣ Yaranın iyileşme sürecine bağlı olarak hasta, ortalama 10-14. günde suyla temas edebilir, banyo işlemine destek olunur.
PEG tıkanıklığı nasıl açılır?
Tüp uzunluğu boyunca giriş yerinden dışa doğru hafifçe sıkarak parmaklarınız arasında kaydırmayı deneyiniz. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Tüpü 30-50 ml ılık su enjekte ederek yıkamayı deneyiniz. Enjektörün pistonunu birkaç dakika boyunca veya birkaç kez ileri geri oynatarak tıkanıklığı açmayı deneyiniz.
Hortumla beslenme nasıl olur?
Burundan mideye ulaşan hortum (nazogastrik tüp) kullanılabilir ya da karın cildi üzerine mideye ulaşan bir açıklık (gastrostomi) oluşturularak buradan tüp ile beslenme yapılabilir. İki yol da sıvı kıvamdaki besin veya ilaçların mideye direkt olarak ulaştırılmasını sağlar.
Tüple enteral beslenme yolları nelerdir?
Tüp yoluyla enteral beslenme için farklı türlerde tüpler kullanılır. Bunlar 3 farklı yolla sindirim kanalına yerleştirilir. Bunlar nazal, gastrostomi ve jejunostomi yoludur.
PEG ne zaman takılır?
Bağışıklık sistemini aktif tutan mide- barsak beslenmesi yönteminde enfeksiyon gibi risklerde minimuma iner. 4 ila 6 haftadan daha da uzun sürecek damar yolu beslenmesi hastada rahatsızlık yaratacağı için PEG gereklidir. 1 ay sonra beslenmesi düzelemeyen yâda hiç düzelemeyecek hastalara mutlaka PEG takılması gerekiyor.
PEG zararlı mı?
PEG’ler genellikle etilen oksit ve 1,4 dioksan kullanılarak üretilir. Etilen oksit bilinen bir kanserojendir, insan gelişimini engelleyebilir ve sinir sistemine zarar verebilir.
PEG zararlı mi?
PEG ile beslenen hasta yemek yiyebilir mi?
Bu nedenle özellikle ilk 2 hafta içinde beslenme sırasında midenin aşırı doldurulmasından kaçınmak gerekir. PEG hastanın ağızdan beslenmesine engel değildir. Ancak bazı tıbbi durumlarda ağızdan beslenmeye sınırlama getirilebilir.