İçindekiler
Genetik hastalıkların sebebi nedir?
Genetik hastalıklar, kişinin DNA’sındaki değişimler (mutasyonlar) sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. DNA’daki bu değişimler gen olarak adlandırılan nükleotid dizileri üzerinde meydana gelir. Bu durumda etkilenen gen(ler)in işlevinde bozulmalar meydana gelebilir.
Genetik hastalıkların adları nelerdir?
Genetik Hastalıklar
- Akondroplazi. Posted: Ekim 21, 2016.
- Alzheimer Hastalığı Posted: Ekim 21, 2016.
- Duchenne/Becker’s Kas Distrofisi. Posted: Ekim 21, 2016.
- Epilepsi. Posted: Ekim 21, 2016.
- Fenilketonüri. Posted: Ekim 21, 2016.
- Hipokondroplazi. Posted: Ekim 21, 2016.
- Huntington Hastalığı Posted: Ekim 21, 2016.
- Kistik Fibroz.
Genetik kalıtsal hastalık ne demek?
Genetik hastalıklar (kalıtsal hastalıklar), bir ailede kuşaktan kuşağa aktarılabilen patolojileri niteleyen tanımlamadır. Kalıtsal hastalıkların gelecek kuşaklara aktarılmasında etkili olan faktörlerler, genlerdeki ve kromozomlardaki yapısal değişikliklerdir.
Genetik hastalıkların tedavisi var mı?
Dr. Ayşegül Kuşkucu, “Şu aşamada genetik hastalıkların tedavisi mümkün olmasa da genlerin mekanizmaları keşfedilmeye devam edildikçe, bu konuda da gelişmeler olacaktır” diye konuştu.
Genetik hastalıklar kimden geçer?
Bu genlerin bir kısmı anneden, bir kısmı babadan geçince aktiftir, bazı genlerde böyle bir özellik vardır. Mesela bazı genlerde de anne üstünlüğü vardır, baba üstünlüğü yoktur. Bazı hastalıklar bir sonraki nesle daha artarak geçer. Bunların bir kısmı babadan geçerken, bir kısmı da anneden geçer.
Doğuştan gelen hastalıklar nelerdir?
Doğuştan gelen hastalık çeşitleri şu şekildedir;
- Diyabet ve Guatr Hastalığı
- Kalıtsal Metabolik Hastalıklar.
- Fenilketonüri.
- Kalıtsal İskelet Rahatsızlıkları
- Juvenil Romatoid Artrit.
- Romatoid Artrit.
- İnflamatuar Artritler.
- Miyopati.
Kalıtsal hastalık ne demek?
Ebeveynlerden çocuklara genler aracılığıyla geçen sağlık sorunları, kalıtsal hastalık olarak adlandırılır. Anne, baba veya her ikisinden de aktarılabilen kalıtsal sorunlar, bireyin yaşamı boyunca görülebilir.
Genetik hastalıklar anneden mi geçer babadan mı?
Genetik hastalıkların tedavisinde genlerin kimden geçtiğini bilmek önemli. Bazı hastalıklar babadan kız çocuklarına, bazı hastalıklar anneden erkek çocuklarına, bazıları ortak geçiyor. Her birinin etkinliği ayrı. Örneğin anne kas hastalığı için taşıyıcı olup erkek çocuğuna geçirirse oğlu kas hastası oluyor.