İçindekiler
Vergi aslında uzlaşma olur mu?
Vergi Usul Kanunu (VUK)’na göre ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları uzlaşma kapsamındadır. Mükellef dava açma süresinin sonuna kadar teklif edilen vergi ve cezayı kabul ettiğini yazılı olarak bildirirse bu takdirde uzlaşma sağlanmış sayılır.
Uzlaşma tutanağı ilam niteliğinde mi?
Uzlaşma tutanağının, 1136 sayılı Kanunun 35/A maddesi uyarınca, 2004 sayılı Kanunun 38 ve 68/A maddelerine göre ilam niteliğinde olduğu, Uzlaşma müzakerelerine katılan tarafların ve avukatlarının imzaları, Tutanağın kaç nüshadan oluştuğu ve taraflara ve avukatlara verildiği hususları yer alır.
Vergi Dairesi uzlaşma nedir?
Mükellef ile vergi idaresi arasında oluşan uyuşmazlıkların idari yollardan çözülmesinde en önemli müessese şüphesiz uzlaşmadır. Böylece uyuşmazlık konusu yargıya intikal etmeyerek hazine vergi alacağını tahsil etmiş, mükellef ise ödeyeceği vergi aslı ve cezada indirim sağlamış olur.
Tarhiyat öncesi uzlaşma ve tarhiyat sonrası uzlaşma nedir farkları nelerdir?
Tarhiyat öncesi uzlaşma, vergi incelemesine göre tespit edilen vergi ve cezaların henüz vergi dairesine gönderilerek tarh işlemine konu olmadan önce yapılan bir uzlaşma işlemidir. Tarhiat sonrası uzlaşma ise, ikmalen, re’sen veya idarece salınan vergi ve cezalara ilişkindir.
Arabuluculuk tutanağı ilam niteliğinde mi?
Bilindiği gibi taraflar, arabuluculuk faaliyeti sonunda oluşturulan Anlaşma Belgesi’nin ilam niteliğinde sayılabilmesi ve icra edilebilmesi için, mahkemeden icra edilebilirlik şerhi verilmesini talep edebilmekteydiler. 7036 sayılı Kanun ile 12.10.2017 tarihinde HUAK’ta yapılan değişiklik uyarınca, taraflar ve …
İlam niteliğinde belge ne demek?
Mahkeme tarafından verilen kararın davanın her iki tarafına da verilen mühürlü örneklerine ilam denir. Mahkeme tarafından verilmemesine rağmen icra hukukunda mahkeme tarafından verilmiş gibi sonuç doğuran belgelere ilam niteliğinde belgeler denir.