İçindekiler
- 1 Vardiyalı çalışmalarda Gece çalışması en fazla kaç saat olabilir?
- 2 İşçi haftada en fazla kaç saat mesai yapabilir?
- 3 İşçi 45 saat çalışmak zorunda mı?
- 4 Hangi saatler arasındaki çalışmalar gece çalışması olarak adlandırılır?
- 5 1 ayda en fazla kaç saat mesai yapılabilir?
- 6 Fazla mesai yapmak istemeyen işçi ne yapmalı?
- 7 Çay molası mesaiden sayılır mı?
- 8 Işçi her işi yapmak zorunda mı?
Vardiyalı çalışmalarda Gece çalışması en fazla kaç saat olabilir?
Gece dönemine, gece çalışmasında çalışma süresi üst sınırı olana 7.5 saate ve bu saatten fazla çalışma yasağına ilişkin kurallar hem vardiyalı çalışmalar, hem de niteliği gereği sadece gece yapılan çalışmalar için geçerlidir. Dolayısıyla sadece gece işi yapan bir işçi de 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacaktır.
İşçi haftada en fazla kaç saat mesai yapabilir?
4857 sayılı İş Kanununun 41. maddesine göre bir iş yerinde haftalık mesai saati en fazla 45 saattir. Personel bir haftada 45 saati aşan çalışma yaptığında bu fazla mesai olur. Birçok iş yeri 45 saati, çalıştıkları gün sayısına bölerek günlük çalışma saatlerini belirler.
Haftalık 45 saat çalışmaya öğle arası dahil mi?
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Ara dinlenmesi süresi için işçi ücret almamaktadır. Hatta ara dinlenmesi ile haftalık 45 saat aşılıyorsa, aşan süre fazla çalışma olarak ödenmelidir. Yargıtay’a göre, “bu süre işçiye dinlenme zamanı olarak tanınmamışsa, işçinin normal ücretinin ödenmesi gerekir.
İşçi 45 saat çalışmak zorunda mı?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 63 üncü maddesinde, haftalık çalışma en çok 45 saat olarak belirlenmiştir. 657 sayılı Kanun kapsamında memurların haftalık çalışma süresi ise 40 saattir ve haftada 5 gün çalışırlar. 4/D kapsamındaki işçiler, 657 sayılı Kanuna tabi değildir ve 45 saate kadar çalıştırılmaları mümkündür.
Hangi saatler arasındaki çalışmalar gece çalışması olarak adlandırılır?
4857 Sayılı iş Kanunu’nun 69. maddesine göre gece vardiyasının tanımı en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönem olarak geçmektedir. Bu çalışma saatleri içinde iş veren bünyesinde çalışan işçiyi en fazla 7,5 saat çalıştırabilir.
Gece vardiyası ücret farkı var mı?
Gece çalışan işçiye zamlı ücret ödenir mi? İş Kanunu gece çalışan işçiye fazla ya da zamlı ücret ödenmesini öngören herhangi bir düzenleme getirmemiştir. Durum bu olmakla beraber, iş sözleşmeleriyle ya da toplu iş sözleşmeleriyle gece çalışan işçiye, zamlı ücret ödenmesi kararlaştırılabilmektedir.
1 ayda en fazla kaç saat mesai yapılabilir?
İş sözleşmelerinde fazla mesai ücreti aylık ücrete dahil ediliyorsa fazla mesai 270 saati aşamaz.
Fazla mesai yapmak istemeyen işçi ne yapmalı?
Fazla çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir (İşK m.41/7; Yön. m.9/2). İşçinin fazla çalışma yapmasına engel bir durumun ortaya çıkması durumunda işçi fazla çalışma yapmaya zorlanamaz.
Molalar mesaiden sayılır mı?
İşyerindeki işçiler aynı anda veya değişik saatlerde mola verebilir. Ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Konuyla ilgili yönetmelikte günlük 7.5 saati aşan süreler için 1 saat mola öngörülüyor. Ancak, kanuna göre, günlük çalışma süresi fazla mesai ile birlikte 11 saati aşamaz.
Çay molası mesaiden sayılır mı?
İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nin 3. madde hükmü[5] uyarınca ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Örneğin mesai saatleri 08:00 – 17.00 olan ve gün içerisinde 1 saat yemek molası ve iki kez 15 dk çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil 7,5 saattir.
Işçi her işi yapmak zorunda mı?
İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür. İşçi, iş sözleşmesinde yer almayan işleri yapmayı reddedebilir.
Işveren 12 saat çalıştırılabilir mi?
CEVAP: İş kanunumuza göre haftalık iş süresi 45 saattir. Bu sürenin üzerin deki çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir ve saat başına yüzde 50 zamlı olarak ödenir. Siz haftalık iş süresini 45 saatin üzerinde çalışıyor iseniz fazla mesai hakkınız olur.