İçindekiler
Uluslararası hukuk gerçek bir hukuk mudur?
Uluslararası hukuk veya devletlerarası hukuk, uluslararası ilişkiler altında bir disiplin olmasının yanı sıra kamu hukukunun bir dalıdır. Bir uluslararası ilişkiler disiplini olarak uluslararası ilişkilerin hukuksal boyutunu bilimsel bir disiplin içinde inceler ve düzenler.
D Anzilotti ye göre uluslararası hukuk bağlayıcılık gücünü nereden alır?
Dionsio Anzilotti’nin teorisi Hukukun kaynağı, irade açıklamalarıdır. Uluslararası hukuk bakımından da durum farklı değildir. Uluslararası hukuk kaynağı devletler arasındaki andlaşmalardır; bağlayıcılık gücü ise pacta sunt servanda ilkesinden gelmektedir.
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Yumuşak hukuk denilen ve bağlayıcı olmayan bu metinler, uluslararası hukuk süjelerinin davranışlarını ve uluslararası ilişkileri düzenlemektedir. Uluslararası hukuk süjeleri genellikle kendi iradesi ile bağlayıcı olmayan bu metinlere uymaktadır.
Hukuk normları hiyerarşik yapı dahilinde bir piramit oluştururlar diyen kimdir?
Bu ilişki ”Normlar hiyerarşisi” veya ”hukuk düzeni piramidi” olarak adlandırılmaktadır. Bu kapsamda örnek olarak kanun anayasaya, yönetmelik de kanuna aykırı olamaz. Hans Kelsen’in görüşleri bu hiyerarşiye esas teşkil etmektedir.
Anzilotti düşüncesi nedir?
Anzilotti’ye göre devletler uluslararası ilişkilerle alakalı da olsa yabancılar için kural belirlerken, iç hukuk kurallarını kullanırlar. Buna karşın devletler diplomatik temsilcilerinin yargılanmasını karşı- lıklı olarak istisna ediyorlarsa, ahde vefa prensibi gereği bundan vazgeçemezler.
Hukukun yazılı ancak bağlayıcı olmayan kaynakları nelerdir?
Bağlayıcı kaynaklar, yazılı kaynaklar olan anayasa, yasalar, kanun hükmünde kararnameler, tüzükler, yönetmelikler ile yazısız kaynak olan örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Bağlayıcı hukuk kuralları nelerdir?
Yazılı hukuk kuralları, pozitif hukukun bağlayıcı asli hukuk kaynakları arasında yer almaktadır….Yazılı Hukuk Kuralları
- Anayasa,
- Uluslararası Antlaşmalar,
- Kanunlar,
- Kanun Hükmünde Kararnameler,
- Tüzükler,
- Kaide-Kararnameler,
- Yönetmeliklerdir.