İçindekiler
Şeker hastalığı kalbe vurur mu?
Damarlarda tıkanmaya yol açabilecek pek çok etken vardır ve şeker hastalığı da bunlardan biridir. Yüksek kan şekeri kalp ve damar sağlığını bozarak göz, sinir ve böbrek hasarlarına, kalp krizi ve inmeye neden olabilir. Şeker hastalarında kalp hastalığı ya da felç riski 2-5 kat daha fazladır.
Şeker hastaları neden kalp krizi geçirir?
Şeker hastalarında kalp ve damar hastalıkları yüksek oranda görülmektedir. Bunun nedeni şekerden dolayı damarların yavaş yavaş daralmasıdır. Şeker hastalarının birçoğu kalp krizinden yaşamlarını yitirmektedirler.
Şeker hastaları kalp krizini hisseder mi?
Şeker hastaların da ağrı sinirlerindeki harabiyet ve hissizlik nedeni ile bu grup hasta genelde ayakta hiç farkına varmadan sessiz kalp krizi geçirebilir. Şeker hastalarının yüzde 20’si sessiz kalp krizi (miyokard enfarktüsü) geçirebilir.
Şeker hastalarında nefes darlığı olur mu?
Serttürk “böbrek ve şeker hastalığı olanlarda ani başlayan nefes darlıkları çok önemlidir acil durum gösterir ve hemen doktora başvurmalıdırlar” dedi.
Şeker hastalığı damarları nasıl etkiler?
Diyabet, damarsal yapısı bizim için hayati önem taşıyan beyin, kalp ve böbrek gibi organları besleyen atardamarların daralmasına (ateroskleroz, damar sertliği) sebep olmaktadır. Bu da basta kalp krizi, kalp yetmezliği, inme ve böbrek yetmezliği gibi durumların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Şeker hastaları ağrı hisseder mi?
Diyabet hastalarında el ve ayaklarda yanma hissi nöropatinin işaretleri arasında yer almaktadır. Her ne kadar karıncalanma, uyuşukluk ve yanma tarzındaki ağrılar nöropatik ağrı belirtileri olsa da, bazı insanlarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Sinir hasarı, kalp veya sindirim sistemi gibi iç organlarda da oluşabilir.
Şeker hastaları ne kadar yaşar?
Şeker hastası iyi tedavi olur, iyi bir takip içinde yaşamına devam ederse akranlarına göre en az 10 yıl fazla yaşayabilir.
Diyabet hastalığını düşündüren belirtiler nelerdir?
Belirtileri çok su içme isteği, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, kilo kaybı, yorgunluk, bitkinlik, görme bulanıklığı, açlık hissi, uyuma isteği, deride kuruluk ve kaşıntıdır.
Şeker koması neden olur?
Şeker komasının ana nedeni hastanın insülin kullanımına dikkat etmemesi gelir. Ayrıca hastanın geçirdiği enfeksiyonlar, diyabetik beslenme ile hayatına devam etmemesi, ishal, bademcik iltihabı, yeme bozuklukları, ayağında oluşabilecek bir apse, grip gibi hastalıklar da şeker komasına neden olabilir.