İçindekiler
Organ nakli ekibinde kimler var?
Organ nakli, bu amaçla yapılanmış tam teşekküllü hastanelerde gerçekleştirilebilir. Ekibin merkezinde organ nakli cerrahı, nefroloji, immünoloji, anesteziyoloji, radyoloji uzmanları, hasta hazırlık birimi ve koordinasyon bulunmaktadır.
Hangi durumda organ nakli yapılmaz?
Kişi hastanenin herhangi bir kliniğinde bile ölmüş olsa, solunum cihazına bağlı değil ve beyin ölümü olmamışsa bu kişilerden organ nakli yapılamaz. Yani bazen basın yayın organlarında yazılan haberlerde olduğu gibi trafik kazaları veya depremler gibi doğal afetlerde kimsenin organını alıp birine nakil edemezsiniz.
Organ nakli ne zaman yapılmalı?
Organ bağışlayan kişiler canlı, ölü ya da beyin ölümü gerçekleşmiş, makinelerle hayatı sürdürülen bireyler olabilir. Kalp atışının durmasından ya da beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonraki 24 saat içinde vücuttan çıkarılan organları nakil için kullanmak mümkündür.
Organ bağışı öldükten sonra yapılır mi?
Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir.
Bağırsak nakli mümkün mü?
Dünyada yaklaşık 60 merkezde ince bağırsak nakli yapılıyor ancak nakil sayısı her yerde az. En fazla nakil yapılan merkezde yılda 10-20 arasında nakil gerçekleştirilebiliyor. Diğer organ nakillerine göre başarı oranı biraz daha düşük.
Organ nakli icin gerekli şartlar nelerdir?
Organ nakli yapabilmek için;
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Hiçbir zorlama altında kalmadan, kendi isteğiyle karar vermiş olmak gerekmektedir.
Ölü insanda organ nakli yapılıyor mu?
Yani evinde ya da kaza mahallinde veya deprem veya afet bölgelerinde kalbi durmuş ve döndürülememiş bir insanın organları organ naklinde kullanılamaz. Sadece ve sadece beyin ölümü gelişmiş yani tıbben ölmüş ama organları zarar görmemiş insanların organları diğerlerine nakledilebilir.
Organ bağışı kişi öldükten sonra yapılır mı?
Organ bağışı yapan kişi acı çeker mi?
Gerçek: Sevdiğiniz insan, organ bağışı anında beyin ölümü durumundadır ve acı hissetmesi söz konusu değildir. Ölümden sonra bile, sevdiğiniz insanın bedenine, yaşayan bir hastaya gösterilen özenin aynısının gösterilmesi için mümkün olan bütün çaba sarf edilir.