İçindekiler
Ordu ilinin eski adı nedir?
Ordu ili MÖ 400 yılından önce şehir merkezinin 5 kilometre dışında olan halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölgede ‘Kotyora’ adıyla kurulmuştur. Kotyora, “Kut Yöresi” anlamına gelmektedir.
Ordu ilinin özellikleri nelerdir?
Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile tarihin yanı sıra kültür ve doğa turizminde de geleceği parlak bir …
Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?
Mengücekoğulları Beyliği komutasında Mesudiye’ye ilk yerleşen Türk boylarından birisi Uzunalioğulları boyudur. Şu anda Mesudiye’de soyadı Uzunyurt ve Uzun olan sülaleler, o zamanki Uzunalioğulları boyu içinde yer almışlardır.
Kotyora hangi dil?
Dr. Necati Demir, ‘Kotyora’ isminin Rumca değil, Türkçe olduğunu belirterek, “Kutlarla ilgili yer isimlerinin yoğunlaştığı bölgeye dikkat edilirse Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi ile komşu yörelerde yoğun olarak Kut Türklerinin yerleştiği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır” dedi.
Ordu’yu kim fethetti?
Şimdiye kadar çıkan Ordu İI Yıllıkları’nda, diğer bir çok ansiklopedi ve popüler yayınlarda, Ordu yöresinin Fâtih Sultan Mehmed tarafından 1461 yılında Trabzon ile birlikte fethedildiği yazılıdır.
Ordu laz mı?
Bugün 5 katı artmış olsa Türkiye’deki toplam Lazların nüfusu 250 bin civarında kişi olur. Kısacası bugün Ordu, Giresun Türk, Trabzon Türk ve Müslüman Rum, Rize Müslüman Laz, Türk ve Hemşinli, Artvin Türk, Laz ve Gürcü etnik dağılımda illerimizdir.
Karadeniz kökeni nereden gelir?
Karadenize gelen ilk Türkler, Malazgirt savaşından sonra Karadeniz’i de ele geçiren Türk Askerleridir. Yıllar sonra bu bölgeye yerleşen Türkler, Gürcü Krallarıyla resmi bir ittifak yapıp Anadolu Türklerine karşı savaşmak üzere sınır boylarına yerleştirilen Kuman-Kıpçak Türkleridir.
Ordunun yemek olarak neyi meşhur?
Fındık çorbası, akkuş fasulyesi, melocan kavurması, galdirik kavurması, içli tava, yağlı pide, mısır unu yağlaşı, yalıköy köftesi, kabak muhallebisi, mantar kavurması, fındık tirmidi, patates muhlaması, patates kayganası, bileki ekmeği, Ordu tostu, Ordu simidi ve daha birçok lezzet, şehir ziyareti sırasında denenmeye …
Ordu Gölköy hangi Türk boyundan gelmektedir?
GENEL BİLGİ İlk önceleri (Sınman) köyünde kurulan Gölköy, 17. Yüzyıl ortalarında bugünkü yerini almıştır. İlçeyi şimdiki yerine ilk defa kuran Şıhmanoğlu soyundan Hacı Ali Ağa’dır.