İçindekiler
NM kuralı nedir?
‘n-m’ değişimi: Türkçede ‘b’den önce ‘n’ bulunmaz, ‘b’ sesi kendinden önce gelen ‘n’leri ‘m’ye çevirir. Bu duruma ‘dudak ünsüzlerinin benzeşmesi’ ya da ‘dudaksıllaşma’ denir. m: Çift dudak ünsüzüdür. n: Damak ünsüzüdür.
BM benzeşmesi nedir?
Dudak ünsüzlerinden “b“, kendinden önceki “n“yi “m“ye dönüştürür. Türkçede bu ses olayına Dudak Ünsüzlerinin Benzeşmesi denir.
Nb çatışması nedir örnek?
“b” ünsüzünün kendinden önce gelen “n” ünsüzünü “m” ye dönüştürmesiyle meydana gelen ses olayı. japon alfabelerinde “m” sesine karşılık gelen bir sembol bulunmazken, yazımda “n” sembolünü b grubu ya da p grubu sesler takip ettiğinde (tıpkı türkçedeki örnekler gibi) aynı sembol “m” okunur. …
Dudak ünsüzleri nelerdir?
Çıkak bakımından ünsüzler dörde ayrılır:
- Dudak ünsüzleri b, f, m, p, v.
- Diş ünsüzleri c, ç, d, j, n, s, ş, t, z.
- Damak ünsüzleri g, ğ, k, l, r, y.
- Gırtlak ünsüzleri h.
Dudaksıllaşma nedir örnek?
| Dudak ünsüzleri nelerdir? Yuvarlak ünlüler yanındaki ünsüzlerle dudak ünsüzleri yanında bulunan ünsüzlerin boğumlanma noktaları bakımından dudak ünsüzüne dönüşmesi olayı: ög– > öv-, dög– > döv-, göŋlek > gömlek, doŋuz > domuz, penbe > pembe, anbar > ambar, perşenbe > perşembe vb. …
Ünsüz benzeşmesi nedir ve örnekler?
lâf-çı, silâh-çı, heves-ten, dolap-ta, ağaç-tan, kitap-çı, kuruyemiş-çi, çift-çi, cilt-çi, yurt-taş, kat-kı, coş-ku, coş-kun, yayıldık-ça, biç-ki, biç-ti, yat-tı, kanat-tı…
Nb çatışması ne demek?
Gerileyici ses benzeşmesi (Dudak ünsüzlerinin benzeşmesi/n-b çatışması) Gerileyici ses benzeşmesi (dudak ünsüzlerinin uyumu), bir dudak ünsüzü olan b’nin kendinden önceki n damak ünsüzünü m dudak ünsüzüne dönüştürmesi olayıdır. Genellikle Farsça sözcüklerde görülür.
Ünlü değişimi nedir örnek?
Türkçe’de kelimeler ek aldığında, köklerinde değişiklik olmaz. Bu kural iki kelime için geçersizdir. Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a’ya dönüşür. Buna ünlü değişmesi denir.
Diş dudak ünsüzleri ne demek?
Her iki dudağın birbirine ya da alt dudağın üst dişlere dokunması veya yaklaşması ile boğumlanan ünsüzlere dudak ünsüzleri denir: /b/, /f/, /m/, /p/, /v/. Bunlardan /b/, /p/, /m/ dudak dudak yani çift-dudak; /f/, /v/ diş-dudak ünsüzleri adını alır.
Ünlü Harfler nedir?
- SESLİ HARFLER NELERDİR?
- Ünlü (Sesli) Harfler: a, e, ı, i, o, ö, u, ü
- Kalın Ünlüler: a, ı, o, u.
- İnce Ünlüler: e, i, ö, ü
- Sessiz Harfler Nelerdir?
- TÜRKÇE’DE ÜNLÜ VE ÜNSÜZ HARFLER.
- Ünsüz (Sessiz) Harfler: b, c, ç, d, f, g, ğ, h, j, k, l, m, n, p, r, s, ş, t, v, y, z.
- Sert Ünsüzler: ç, f, h, k, p, s, ş, t.
Dudaklaşma nedir?
Dudaklaşma, dudaksılaşma olarak da bilinir. Genel olarak dudaksıllaşma dudak ünsüzlerine dönüşmeyi ifade eder. Nitekim dudak ünsüzleri /b, m, p, v, f/ sesleridir. /v, f/ sesleri aynı zamanda sızıcı sesler olduklarından bu seslere dönüşme esnasında sızıcılaşma da gerçekleşir.
Ötümsüzleşme ne demek?
Kısaca: Türkçede ç, f, h, k, s, ş, p, t ünsüzlerinin boğumlanma açısından karşıt ünsüzlere dönüşmesine ötümlüleşme ya da sedalılaşma denir. Bu kavram akademik olmayan kaynaklarda ünsüz yumuşaması olarak adlandırılır. Türkçenin tarihî gelişiminde özellikle t>d ve k>g ötümlüleşmeleri en önemli ses hadiselerindendir.