İçindekiler
Neden burnumuzdan nefes alıp ağzımızdan veririz?
Burun, dışarıdaki soğuk ve kuru havayı akciğerlere uygun hale getirir. Ağız solunumu ise atmosfer havasının koşullarını değiştirmeden, alınan havanın doğrudan boğaz ve akciğerlere ulaşmasına neden olur.
Doğru nefes ağızdan mı alınır burundan mı?
Nefes almak için ağız değil, burun kullanılır. Öncelikle derin alınan, uzun verilen nefes doğru nefestir. Aldığımız nefesin büyük, derin ve yavaş olması önemlidir. Bunu da ancak burun solunumu ile gerçekleştirebiliriz.
Burun delikleri havadan alınan oksijen miktarını kontrol eder mi?
Kısa cevap Hayır. Tıpkı baskın elimiz gibi, sıklıkla kullandığımız burun deliği de insanlarda değişiklik gösteriyor. Bilim adamları bu konuyu araştırarak oldukça enteresan sonuçlara ulaştılar. Yani bir burun deliğinden geçen hava miktarı, diğerine göre kat kat fazla.
Ağızdan nefes almanın zararları nelerdir?
Özetle ağız nefesi kullanan kişilerde başlıca rastlanan şikayet ve hastalıklar;
- Yorgunluk.
- Kas gerginlikleri, kas spazmı ve ağrısı
- Konsantrasyon bozukluğu.
- Baş ağrısı
- Uykusuzluk, kalitesiz uyku düzeni.
- Uykuda kabus görme.
- Göğüs ağrısı, göğüs darlığı
- Panikatak.
Burundan alınan hava nereye gider?
Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir.
Doğru nefes alma karın şişer mi?
Nefes alıp verirken karın kaslarının bu gel-git süreci, diyafram kasının aktif çalıştığının göstergesidir. -Gözler kapalı, farkındalığınızı karın bölgenizde tutun. Nefes alırken önce karnınız şişecek, daha sonra hala nefes alma ihtiyacı devam ediyorsa göğsünüz de şişmeye başlayacaktır.
Konuşurken nefes nereden alınır?
Etkili Konuşmak İçin Doğru Nefes Alın! Doğru nefes almada en önemli bölge ise karın boşluğudur. Bu bölgeyi burnunuzdan alacağınız derin nefes aracılığıyla havayla şişirmelisiniz. Bu esnada diyafram kasınız devreye girerek göğsünüze ve oradan da soluk borusuna kadar nefesiniz ulaşacaktır.
Sinir ve stresten nasıl kurtulabilirim?
Kendi yarattığınız stresten nasıl kurtulursunuz
- Olaylara anında tepki vermek yerine, durup düşünün.
- Duruma ağlamak yerine gülmeyi deneyin.
- Stresli bir durumla karşılaştığınızda, içine gömüleceğinize kendinizi izole etmeye çalışın.
- Sorunları çözme şeklinize dikkat edin.
- Kendinizi negatif düşüncelere itmeyin.