İçindekiler
Kürtajdan sonra içinde parça kalırsa ne olur?
Kalan parçayı alma işlemi kürtaj işlemine göre daha kısa ve basit bir işlemdir, genellikle hastanın anestezi alması vb. gerekmez. Parça kalması farkedilip temizlendiği sürece kadın hatsalıkları, adet düzeni veya hamile kalma gibi konularda herhangi bir sakınca oluşturmaz.
Kürtajdan sonra ne olur?
Kürtaj (tıbbi tahliye) sonrası 7 gün içinde doktor kontrolüne gidilmeli ve korunma yöntemleri hakkında bilgi alınmalıdır. Kürtaj (tıbbi tahliye) sonrası 15 gün hafif karın ağrıları, kramplar, lekelenmeler görülecektir. Ancak yüksek ateş, şiddetli kanama, şiddetli karın ağrısı olursa mutlaka acile gidilmelidir.
Kürtajdan sonra rahim ne zaman toparlanır?
Kürtaj işleminde en çok rahim etkilenir bu nedenle toparlanması için yaklaşık 2 ay beklenmelidir. Eğer hasta yeni bir hamilelik için gün sayıyorsa bunun içinde 3 ay gibi bir süre beklenmelidir. Kürtajdan sonra rahmin ve rahim içi duvarlarının eski haline dönmesi gerekir.
Kürtajdan sonra ne kadar ağrı olur?
Başarılı işlemlerde maksimum 20 gün sonra ağrı kesiciye gerek kalmadan sözü edilen ağrılar tamamen geçmektedir. Ancak kürtaj sonrası ağrı şiddetliyse mutlaka doktora başvurulmalı ve nedeni araştırılarak uygun bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Kürtaj sonrası antibiyotik kaç gün kullanılmalı?
– Bir diğer enfeksiyon nedeni ise cinsel ilişki. Vakum kürtaj işlemini takiben 2 hafta kadar ilişkiye girmemekte fayda var. – Enfeksiyondan korunmak için ayrıca hastalarıma antibiyotik yazıyorum. En az 3 gün ilacın kullanılması gerek.
Kürtajda parça kalırsa nasıl anlaşılır?
Kürtaj sonrası “parça kalması”: Usulüne uygun ve yasal tahliye sınırları içerisinde yapılan kürtaj uygulamalarında yaklaşık olarak %5 hastada ortaya çıkar. Bu durum kendini ilk iki haftada aşırı kanama, ya da ikinci haftadan sonra devam eden kanama şeklinde belli eder.
Kürtaj sonrası ağır kaldırmak sakıncalı mi?
Kürtaj sonrası fiziksel olarak zorlayıcı aktivitelerden bir süre kaçınılmalıdır. Ağır kaldırmak, egzersiz yapmak ve vücudu aşırı yoran veya zorlayan aktivitelerde bulunmak tavsiye edilmez. Gerekiyorsa bir gün yatak istirahati yapılabilir.
Kürtaj sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Enfeksiyondan korunmak için müdahale sırasında steriliteye dikkat edlmeli, kürtajdan sonra doktor tarafından verilen antibiyotik mutlaka kullanılmalı, kürtajdan sonraki günlerde havuza girmemeli, cinsel ilşki kurulmamalı, perine temizliğine dikkat etmeli. Rahim delinmesi, çok ender durumlarda olur.
Kürtajdan sonra dikiş atılır mı?
Kürtaj işlemicerrahi müdahale sınıfındadır. Bu sebeple halk arasındakürtaj ameliyatışeklinde de isimlendirilmektedir. Ancak herhangi bir dokunun kesilmesi söz konusu değildir, haliyle dikiş de atılmaz.
Kürtaj sonrası çok ağrı olur mu?
Kürtajdan sonra ilk birkaç saat boyunca rahim içindeki gebelik kesesinin boşaltılmasından dolayı, rahim kasları kasılarak hafif kramp şeklinde ağrılara neden olabilir; bu kramp şeklinde ağrılar özellikle adet görürken şiddetli sancıları olan bireylerde daha sık rastlanır.