İçindekiler
Küreselleşmenin etkileri nelerdir?
Küreselleşmenin kültür üzerinde yarattığı etkilere bakıldığında; bireyin toplum içerisinde yabancılaşması, buna bağlı olarak bireyin gittikçe yalnızlaşması, ulusal kimlik sorunlarının artması, tüketim kültürünün ortaya çıkması ve en önemlisi kültür emperyalizmine yol açmasıdır (Talas ve Kaya, 2007: 150).
Para politikası uygulamaları nelerdir?
İkinci grupta dolaylı para politikası araçları yer alıyor: Bunlar: (1) Reeskont politikası, (2) Açık piyasa işlemleri (APİ), (3) Karşılıklar politikası. Üçüncü grupta enflasyon hedeflemesi yer alıyor. Dolaysız para politikası araçları fiyat ya da miktara, limit koyma gibi doğrudan müdahale yoluyla uygulanan araçlardır.
Genişletici ve daraltıcı para politikası ne demek?
Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.
Küreselleşme ne anlama gelir?
Küreselleşme ya da globalleşme, ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir. Çünkü küreselleşme, ekonomik olduğu kadar siyasal, teknolojik ve kültürel boyutlu bir süreçtir.
Küreselleşmenin finansal sisteme etkisi nedir?
Finansal küreselleşmenin artması ile sermaye belirli bir devlet içerisinde kalmayıp başka devletlerin sınırına da yayılmıştır. Finansal küreselleşme ile artık sermaye daha az risk ve daha fazla kazanç sağlamak için diğer devletlerin sınırına yayılmıştır.
Küreselleşmenin neden olduğu sosyal politika sorunları nelerdir?
Korunmasız İşyerleri
- Küçük, Dağınık ve Merdiven altı yerlerdir.
- Küreselleşmenin Yol Açtığı Sosyal Politika Problemleri İnsanlar, ülkeler ve bölgeler arasında ve içindeki eşitsizliklerin artması
- Yoksulluğun artması ve derinleşmesi.
- Sosyal Korumanın zayıflaması
- Artan güvencesizlik.
- İstihdam piyasalarında oluşan belirsizlik.
Merkez Bankası para politikası araçlarını nasıl kullanır?
Merkez bankalarının makro para politikası kararlarını uygulamada ve hedeflerine ulaşmada kullandıkları araçlar genellikle açık piyasa işlemleri, reeskont kredileri ve karşılık oranlarıdır. Açık piyasa işlemleri ile merkez bankaları sistemdeki bankaların likiditesini kontrol etmektedir.
Para politikası göstergeleri nelerdir?
Para politikası; ekonomik büyüme, istihdam artışı ve fiyat istikrarı gibi hedeflere ulaşabilmek için paranın elde edilebilirliğini ve maliyetini etkilemeye yönelik olarak alınan kararları ifade etmektedir. Ülkemizde Merkez Bankasının temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğu TCMB Kanunu ile hükme bağlanmıştır.
Genişletici para politikasında ne olur?
Merkez Bankası’nın piyasadan tahvil satın alıp karşılığında piyasaya para vererek, nominal para stokunu arttırmasına genişletici para politikası denir. Merkez Bankası bu yolla faizi düşürerek, yatırım harcamalarını tetikleyip toplam talebi ve bu yolla gelir düzeyini arttıracak ve işsizliği azaltacaktır.
Daraltıcı ekonomi politikası nedir?
Daraltıcı para politikası , temelde enflasyonla başa çıkmak için kullanılan bir iktisat politikası türüdür ve aynı zamanda nihayetinde gayri safi yurtiçi hasılayı düşürecek ve enflasyonu hafifletecek veya azaltacak borçlanma maliyetinde bir artış sağlamak için fon arzını en aza indirmeyi içerir. .
Küreselleşme kavramı ne zaman ortaya çıktı?
2.3.1. Birinci Dönem: 1453 İstanbul’un Fethi-1800’lü Yılların Sonları Birinci küreselleşme döneminin başlangıcı olarak kabul edilen 1453 yılında Osmanlı Devleti tarafından İstanbul’un fethi sonrasında, Batı ülkeleri farklı arayışlar içine girmişleridir.
Küreselleşme nedir Dergipark?
Küreselleşme: Siyasi düzlemde liberal demokrasi, ekonomik düzlemde serbest piyasa ekonomisi ve kültürel düzlemde farklılıkları ortaya çıkaran evrensel boyut kazanmış bir kavramdır.