İçindekiler
Kulak deliği ameliyatı nasıl olur?
Kulak zarı ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Farklı tekniklerle uygulanabilir. Ameliyat kulak arkasından ya da kulak içinden girilerek yapılabilir. Ancak kulak içinden yapılabilmesi için deliğin küçük olması ya da kulak kanalının uygun genişlikte olması gerekir.
Kulak zarı deliği ameliyatı ne kadar sürer?
İşlem sırasında kesinin büyüklüğüne göre kanama riski oluşabileceğinden ameliyat süresi 3-4 saatti. Kulak zarı tamiri için kulak arkasından doku parçaları alınır ve alınan bu alanda geniş yara boşlukları meydana gelir.
Kulak zarı ameliyatı riskleri nelerdir?
Genellikle kulak ameliyatı sırasında en sık görülen komplikasyon ameliyat edilen kulakta işitme kaybı oluşmasıdır. Bu ihtimal kabaca %1 civarındadır. İkinci sıklıkla görülen komplikasyon ise yüz felci riskidir. Bu ihtimal ise %0.5 civarındadır.
Kulak ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Orta kulaktaki ameliyatlar genellikle orta kulak iltihaplarında yapılır. Akut orta kulak iltihapları genellikle ilaçla tedavi edilsede kronik orta kulak iltihaplarında sıklıkla cerrahi tedaviye başvurulur. Orta kulak iltihabı dışında bazen tümör veya travma gibi durumlarda da ameliyat gerekebilir.
Kulak zarının delik olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kulak zarı delinmesinde; İşitme kaybı, kulaklarda uğultu ve çınlama, bazen uğultuyla birlikte kulak akıntısının görülmesi ve baş dönmesi şikâyetleri, hastaların ifade ettiği belirtiler arasında sayılabilir. Beklenenin aksine, ağrı belirtilerden biri değildir.
Kulak deliği kendiliğinden kapanır mı?
Hayır, travma sonucu gelişen ve kulak zarında sadece yırtılmaya neden olan olaylarda kulak zarı genelikle 4-7 günde kendiliğinden kapanır. Kulak zarında belli bir doku kaybı olduysa onarım yavaşlar.
Timpanoplasti ameliyatı ne kadar sürer?
Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere bağlı olarak 1-3 saat arası sürebilmektedir. Kulak çevresinde bulunan kas kılıfı (fasya) ve kıkırdak gibi dokulardan faydalanılarak kulak zarındaki delik onarılır. Ameliyat sonrasında şiddetli ağrı olmamaktadır, basit ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.
Kulak zarı ameliyatında kaç gün hastanede yatırılır?
Kulak zarı ameliyatı çoğunlukla hastanın kendi vücudundan elde edilen bir dokunun kulak zarına yama yapılması ve bunu vücudun kabul etmesinin beklenmesi şekline yapılıyor. Hastanede yatış süresi çoğunlukla 1-2 gündür. İstirahat etmeniz gereken süre yaklaşık 1 haftadır.
Kolesteatom ameliyatı riskli mi?
Bu cerrahide ciddi kanamalar ile karşılaşılmaz. Çok ileri düzeydeki ve mastoid kemiği temizlemek gerektiren iltihap ve kolesteatomlarda, beyin zarını zedeleme, kalıcı işitme kaybı ve yüz felci oluşturma riski vardır. Ancak tecrübeli cerrahların elinde bunların oranı çok çok düşüktür.
Kulak ameliyatı ne zaman yapılmalı?
Kulaklar doğumdan itibaren gelişmeye başlar. 5-6 yaşında gelişiminin %80’ini tamamlar. Bu nedenle 5-6 yaşından itibaren kepçe kulak ameliyatı yapılmaya başlanır. 6-7 yaşında çocuklar okula başladığı için bu yaşlarda yapılan ameliyatlar çocukların özgüvenlerini korumak için ayrıca büyük önem taşır.
Kepçe kulak ameliyatı zor mu?
Kepçe kulak ameliyatı her ne kadar çok zor bir ameliyat olmasa da operasyon bittikten sonra hasta için oldukça zordur. Ameliyat bittikten sonra hasta tam anlamıyla düzelene kadar dikkat etmesi gerekir. Ameliyattan sonra kulakların üzerini örten ve ezmeyen bir bant takılır.
Kulak zarı deliği kendiliğinden kapanır mı?
Kulak zarı deliklerinin büyük çoğunluğu birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşirken, bir kısmında bu süre ayları bulabilmektedir. İyileşme evresinde kulak sudan korunmalıdır. Kendiliğinden kapanmayan delikler ameliyatı gerektirir.