İçindekiler
Küçük çocuğun arkasında namaz kılınır mı?
Hanefîlerin büyük çoğunluğuna göre farz veya nâfile namazlarda ergen olmayan mümeyyiz çocuğun, ergenlik çağına ulaşmış kimselere imamlık yapmması geçerli değildir. Mâlikî ve Hanbelîler’e göre ise bu, sadece farz namazllarda geçerli olmaz. Güneş tutulması ve teravih namazı gibi nâfile namazlarda caiz olur.
2 kişi cemaat olabilir mi?
Cemaatle namaz kılmak için kişi sayısının önemi yoktur. Çok kalabalık da olabilir, az kişi de olabilir. Cemaatin başında mutlaka bir imamın olması önemli bir konudur.
Çocuk kamet getirir mi?
Kamet getirecek kişinin en az mümeyyiz olması gerekir. Mümeyyiz (iyiyi kötüden ayırabilir durumda) olmayan küçüğün ezan ve kameti geçerli olmaz (İbn Âbidîn, Reddu’l-muhtâr, III, 209). Mümeyyiz çocukların getirdiği kamet geçerlidir (Serahsî, el-Mebsût, I, 138).
Namaz kaç yaşından itibaren farzdır?
Bu yükümlülükler, büluğ çağı dediğimiz yaşa gelince başlar. Bu nedenle İslâm’ın bülûğ çağı ile çok yakından ilgisi vardır. Anlaşılacağı üzere oruç, namaz gibi ibadetlerin farz olması için buluğ çağına girmek gerekir. Eğer buluğ çağına girme alameti görülmediyse namaz vb. ibadetler 15 yaşından itibaren kişiye farz olur.
Cemaat en az kaç kişiden oluşmalıdır?
Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58). Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203).
Yolcularda cemaatle namaz kılabilir mi?
sorusuna şu yanıt verildi: “Seferi kimse, hem seferî olan cemaate, hem de mukim olan cemaate imamlık yapabilir. Seferî olan kişi dört rekâtlı farz namazları iki rekât kılacağı için mukim olan cemaate namaz kıldıracağı zaman, namaza başlamadan önce, “Ben seferîyim, ikinci rekâtın sonunda selam vereceğim.
Sandalyede oturarak namaz kılan imamlık yapabilir mi?
*Cevap*: Evet, imamlık yapabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, oturarak namaz kılan imamın rüku ve secde yapabiliyor olmasıdır. Eğer oturarak namaz kılan birisi, secde edemeyecek derecede hasta ise, o zaman rüku ve secde yaparak namaz kılanlara imamlık yapamaz. Çünkü kendisi ima ile namazını kılmaktadır.
Özürlü kişi imamlık yapabilir mi?
Engelli, imâmlığa ondan daha ehil kimsenin bulunmaması, necâsetten korunması, vaktin girdiğini bilmesi ve kıbleyi tayin etmesi şartlarıyla imâm olabilir.
Kimler kamet getiremez?
Kâmet getirecek kişinin hadesten temizlenmiş, âkil ve erkek olması gerekir. Buna göre abdestli olmayan veya cünüp olanın, delinin yahut sarhoşun ve kadının kâmeti mekruh görülmüştür.
Kadınlar kamet getirmek zorunda mı?
31 ağu 2010 – 1 erkek müslümanlara namazlarını kadınların kamet getirmezler.