Küçük bir çocuğa ölüm nasıl anlatılır?

Ölüm çocuğa açıklanırken örtbas edici, kaçamak ifadeler değil, ‘öldü’ kelimesi kullanılmalı. Çocuğa “hastalandı öldü” demek yeterli değildir, “hafif ve ağır hastalık” tarif edilmeli. Hafif hastalıkların tedavi edilip sağlığa kavuşulduğu anlatılmalı ki kendisi veya çevresindekiler her hastalandığında edişe yaşamasın.

Çocuklara ahiret nasıl anlatılmalı?

Ahirete iman öğretimi de diğer iman esaslarının öğretiminde olduğu gibi çocukların ve gençlerin yaşı, gelişim ve zekâ düzeyi dikkate alınarak anlatılmalıdır. Anlatımda korku değil, sevgi ve ümit öne çıkarılmalıdır. Cenneti olan, insanları seven bir Allah öne çıkarılmalıdır.

7 yaşa ölüm nasıl anlatılır?

Ölüm kelimesini kullanın. Ölen bir kişi için gitti, uyuyor gibi ifadeler kullanmayın, öldü deyin. Ölümü hastalık ya da yaşlılıkla ilişkilendirmeyin. ‘Dünyadaki tüm canlıların bir yaşam süresi olduğunu, yaşam süresi bitince ölündüğünü’ söyleyin.

Deliler hesaba çekilecek mi?

Aklı başında olmadığı zamanlar için hesap yoktur. Çünki İslama göre mesuliyet için akıl şarttır. Bu noktada Doğuştan aklı olmaması ile sonradan aklını kaybetmesi noktasında bir fark yoktur. Bundan dolayı aklı olmayana hesap olmadığı için inşaallah cennete giderler.

Ölüm haberi alınca ne denir?

Müslümanlar ölüm, deprem, musibet, üzüntülü veya sıkıntılı bir haber aldıklarında “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” demeleri buyrulmuştur. Bu duanın Türkçe anlamı; “Onlar; başlarına bir musibet gelince, Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz, derler.” Şeklindedir.

Yakınını kaybeden birine nasıl davranmalı?

Böyle bir süreçte kişiye yardımcı olacak en büyük adım:

  1. Yanında olmak,
  2. “Seni, acını, duygularını anlıyorum” şeklinde yaklaşmak,
  3. Ağlamasına ve ağıtlarına izin vermek,
  4. Ancak “Seni nasıl da özlemişti, son kez göremedi.” gibi acısını yoğunlaştıracak cümlelerden uzak kalmak.
  5. İstediğinde yalnız kalmasına izin vermek,