İçindekiler
Kemik erimesi belirtileri nedir?
Osteoporoz (kemik erimesi) belirtileri nelerdir?
- Omurga içerisinde kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları
- Zamanla kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak boyun kısalması
- Kamburlaşma ve çarpık duruş
- Basit hareketlerde bile ortaya çıkabilen kırılma ve çatlamalar.
Kemik erimesi değeri kaç olmalı?
Eğer T skoru -2,5 değerinin altında olduğu durumlara osteoporoz denilmektedir. T skoru değeri -1 ile -2.5 arasında ise tam kemik erimesi yani osteoporoz denilmemekte ama osteopeni yani kemik erimesinin başlangıcı denilmektedir. T skoru -1’in üzerinde ise değer normaldir.
Erkeklerde kemik erimesi olur mu?
Kemik erimesi kadınlarda daha yaygındır, ancak erkeklerde de risk vardır. 50 yaşın üstü erkeklerin %’inde kemik erimesine bağlı bir kırık görülecektir. “Kadın hastalığı” olarak görülen kemik erimesi sorunu erkeklerde yeterince tanı almamış ve ilgili tetkikler yapılmamış olabilir.
Kemik erimesi nasıl önlenir?
Osteoporozu ve kemik kırıklarını önlemek için 7 öneri
- Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin.
- Sigara ve alkolden uzak durun.
- Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın.
- Spora başlamadan önce mutlaka uzman yardımı alın.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
Kemik erimesi ağrı yapar mı?
İleri yaşlarda görülen kemik erimesi (osteoporoz), kas ağrılarına neden olan bir hastalıktır. Kemiğin yoğunluğunun değişmesi, iç yapısının bozulması anlamına gelen kemik erimesinde, kemik ağrısı, ilgili kaslarda ağrı ve tutulmalar olur. Özellikle bel ve sırt bölgesinde ağrılar daha fazla görülür.
Kemik erimesi ilerlerse ne olur?
Kemik erimesi çok ileri dönemlere kadar herhangi bir belirti vermez. İleri dönemlerde sırt ağrısı, bel ağrısı, boyun zamanla kısalması ve duruş bozukluğu (kamburluk) meydana gelir. 20 yaşına kadar kemik yapımı ön plandadır. 30 yaşına kadar maksimum kemik kitlesi oluşur. 30 yaşından sonra ise yıkım ön plana geçer.
Kemik erimesi kaç puan?
T skorunun -2,5 değerinin altında olduğu durumlara osteoporoz ya da kemik erimesi denilir. T skor değeri -1 ile -2,5 arasında ise tam kemik erimesi denilmemekte bu derece osteopeni yani kemik erimesi başlangıcı olarak kabul edilir. T skoru -1’in üzerinde ise değer normaldir.
Kemik erimesi en çok kimlerde görülür?
Fakat bu yanlıştır. Kemik erimesi yalnızca yaşlılarda görülmez. Genç erişkinlerde de görülen bu hastalık genç yaştaki hastalarında yaşam kalitesini düşürecektir. Yaş kitlesi olarak 50 yaş üzerindeki 3 kadında 1’inde ve erkeklerde de 8 erkekten 1’inde de görülebilmekte.
Kemik erimesi hastalığı geçer mi?
Osteoporoz günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Osteoporoz tedavisinin en önemli amacı kırıkların azaltılmasıdır. Osteoporoz tedavisinde ilaç ve ilaç dışı tedaviler söz konusudur.
Kemik erimesine karşı ne iyi gelir?
Kemik erimesine iyi gelen yiyecekler
- Kayısı Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.
- Süt. Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır.
- Soğan. Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder.
- Marul. Kemik erimesine karşı etkili.
- Brokoli.
- Kuru Erik.
- Üzüm Çekirdeği Özütü
- Nar özütü
Kemik erimesini önlemek için nasıl beslenmeli?
Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de kemik erimesini korumak için tüketilmesi gereken besinlerdir.
Kemik erimesi nerelerde ağrı yapar?
Kemiğin yoğunluğunun değişmesi, iç yapısının bozulması anlamına gelen kemik erimesinde, kemik ağrısı, ilgili kaslarda ağrı ve tutulmalar olur. Özellikle bel ve sırt bölgesinde ağrılar daha fazla görülür.