Işyerlerinde çalışan personelin kaç günlük maaşı kadar işvereni zarara uğratması halinde işveren tarafından iş sözleşmesi tazminatsız olarak fes edilebilir?
Hüküm gereğince “işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması” halinde işveren, iş …
İşveren görev değişikliği yapabilir mi?
Madde 22 – İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.
Bireysel iş hukukunun inceleme alanları nedir?
İş sözleşmesinin kurulması, bu sözleşmeden doğan işçi ve işveren borçları, iş sözleşmesinin fesih yoluyla sona erdirilmesi ve sonuçları, çalışma düzenine ilişkin çalışma süreleri, yıllık izinler, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri gibi konular bireysel iş hukukunun inceleme alanına dahildir.
İşveren çalışanın kusuru dolayısıyla uğradığı zararı işçiden talep edebilir mı?
İşçi işini yaparken özen borcuna uygun davranarak işverenin menfaatlerini korumak ve işvereni zarara uğratacak davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür. Bu nedenle işveren kusuruyla kendisine vermiş olduğu zararları işçiden talep edebilir.
Bireysel iş hukukunun konuları nelerdir?
Bireysel İş Hukuku : Küçük işletmelerde ki işçi ile işveren arasında ki ilişkiyi düzenler.Konuları olarak ücret, hizmet akdi, çalışma koşulları, ek ücretler ikramiye, komisyon, sosyal haklar, işten ayrılma, tazminat gibi konuları kapsar.
Iş hukukunun ortaya çıkmasında neler etkili olmuştur?
Genel Olarak. İş Hukuku’nun ortaya çıkmasındaki en önemli etken sanayileşmedir. Bu döneme hâkim olan iktisadi liberalizm hukuk düzenini de etkilemiş ve devlet işçi-işveren ilişkisine herhangi bir müdahalede bulunmamıştır.