İçindekiler
İş tanımı yapılırken nelere dikkat edilmeli?
İş Tanımını Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?
- İstenilen nitelikte profile sahip ve doğru bir adayı işletmeye çekmek için mutlaka özgün ve dürüst bir iş içeriği ve planı yazılmalı,
- İşletme kültürü, misyon, vizyon ve kurumsal hedefler iş tanımında açıkça belirtilmeli,
- Belirlenmiş olan hedefler ölçülebilir olmalı,
Iş analizi ve iş tanımı nedir?
İş analizi, işletmede yapılacak her bir işin niteliği için genel durumu ve özellikleri, işin yapılacağı çevre ve çalışma koşulları hakkında bilgi toplanması, toplanan verilerin sistematik şekilde incelenmesi, değerlendirilmesi ve bunlara ilişkin bilgilerin yazılı hale getirilmesi sürecidir.
İş tanımı bölümüne ne yazılır?
İş tanımı bileşenleri
- Sorumlulukların genel alanlarıyla birlikte genel bir pozisyon tanımı,
- Örneklerle birlikte tanımlanan işin temel işlevleri,
- Gerekli bilgi, beceri ve yetenekler,
- Gerekli eğitim ve deneyim,
- Fiziksel gerekiliklerin bir tanımı,
- Çalışma ortamının bir tanımı.
Görev tanımı nasıl olmalı?
Görev tanımları kişiye özel değil, pozisyona özel hazırlanmalıdır. Görev tanımı hazırlanırken (yeni pozisyon değilse) o işi yapan kişilere detaylı bir anket yapılmalıdır. İlgili yönetici ile pozisyondan beklenen görevler ve sorumluluklar ele alınmalıdır. Tüm bu bilgilere piyasa araştırması da eklenmelidir.
İş analizi işlevi nedir?
İş analizi, genel bir ifadeyle bir işletmede çalışanlar tarafından yerine getirilen işlerin ay- rıntılı şekilde incelenmesi ve işin içeriğindeki görevlerin belirlenmesidir. Ayrıca bu süreçte, işin yapılabilmesi için çalışanlarda olması gereken nitelikler ve işin yapıldığı ortamla ilgili bilgiler de toplanmaktadır.
İş analizi nasıl yapılır?
İş analizi, fiilen çalışan işçilerin iş başındaki çalışma davranışlarının objektif olarak ölçümüne dayalı olarak yapılmalıdır. Analistler işle ilgili bilgileri, mülakat veya anket yöntemleri kullanarak işi yapan işçinin kendisinden veya amirinden sağlayabilir veya gözlem yaparak elde edebilirler.