Hukukta jus cogens ne demek?

Jus cogens kurallar bu istisnai durumların uluslararası hukuktaki karşılığını ifade etmektedir. Jus cogense örnek olarak köleliğin yasaklanması, insan hakları ihlallerinin önlenmesi, egemenlik, egemen eşitlik vs. gösterilebilir. Böylece egemen eşitlik kavramının jus cogens niteliği vurgulanmış olacaktır.

Jus cogens kuralları neler?

jus cogens

  • buyruk kural anlamındaki latince terim..
  • devletlerin hiçbir eylemi bu kurallara aykırı olamaz. deniz haydutluğu yasağı, soykırım yasağı, köle ticareti yasağı, bm ilkelerine aykırı olarak kuvvet kullanma yasağı, devletlerin egemen eşitliği vs. gibi ilkeler bu kategoriye girer.

Insanlığa karşı suçlar jus cogens mi?

26. maddeye ilişkin yorumunda, saldırı, soykırım, kölelik, ırk ayrım- cılığı ve işkence yasağı ile insanlığa karşı suçların yasaklanması ve self-determinasyon hakkı jus cogens normlar olarak kabul edilmiştir.24 UHK’nın yorumlarından anlaşıldığı üzere bu normların kapsamını, esas olarak insan haklarına ilişkin temel …

Çatışmalar süresince uygulanacak hukuki rejimi düzenleyen kurallara ne denir?

[6] Jus in bello, daha yaygın olarak bilinen haliyle Uluslararası insancıl hukuk, savaş sırasında uygulanması gereken hukuk olup hükümleri; savaşan taraflara, çatışmanın nedenlerine veya savaşan tarafların haklı olup olmadığına bakılmaksızın her iki tarafa da uygulanır.

Çatışmalar süresince uygulanacak hukuki rejimi düzenleyen kurallara ne ad verilir?

Insanlığa karşı işlenmiş suç nedir?

İnsanlığa karşı suçlar, Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesinde “kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tâbi kılma, cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevketme fiillerinin; siyasal, felsefî …

Devletin münhasır yetkisi ne demek?

Devletlerin münhasır yetki ilkesi gereği kendi ülkelerinde bulunan kişi ve şeyler üzerinde tek başına kural koyma ve bunları uygulama yetkisi vardır. Bir devlet kendi uyrukluğunda bulunan bir gerçek ya da tüzel kişinin başka devletlerle uğradığı haksızlıklar adına uluslar arası alanda hak arama yetkisine sahiptir.