Hâkim hukuki sebeple bağlı mı?

Bir davada olayları belirtmek ve açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme Hakime aittir. Bu nedenle tarafların hukuki nitelendirmeyi doğru yapmak zorunluluğu yoktur. Başka bir ifade ile Hakim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur.

Hâkim boşluk doldururken Atıf yollarından yararlanır mı?

Hakim boşluk doldururken,kanunun özünde yer alan esasa bağlıdır. C) Hakim boşluk doldururken,yarattığı kural ile kanunun diğer hükümleri arasında uyum sağlamak zorundadır. D) Hakim boşluk doldururken,Anayasadaki diğer hükümleri göz önünde tutmak zorundadır. E) Hakim boşluk doldururken,atıf yollarından yararlanır.

Hukuk boşluğu nedir bu durumda hâkim hangi tür yetkisini kullanır?

Somut olayın çözüme bağlanmasını sağlayacak bir hukuk kuralı, ne kanunda ne de örf ve âdet hukukunda mevcut değilse, bu konuda bir hukuk boşluğu söz konusudur. Böyle bir durumda hâkim, önüne gelmiş bulunan uyuşmazlığı hukuk yaratma yetkisini kullanarak çözmek zorundadır.

Hakim re’sen dikkate alır ne demek?

HMK m. 33’e göre, hakim Türk hukukunu resen uygular. Bunun anlamı, mahkeme önüne gelen bir davada dava ve cevap dilekçesindeki taraf beyanlarını yorumlayarak davanın hukuki nitelendirmesini yapacaktır. Bundan dolayı hukuk kurallarının ispatı söz konusu değildir. …

Hukuki yarar dava şartı mı?

6100 sayılı HMK`nın 114/1-h maddesine göre “hukuki yarar” dava şartı olup mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler.

Hakimin hukuk kuralı yaratmasının şartları nelerdir?

Hakimin Hukuk Yaratması: Somut olaya uygun düşen bir örf adet hukuku kuralı bulursa o kuralı uygulayarak sorunu çözüme kavuşturacaktır. Ancak uygulanabilir bir örf adet hukuku kuralı bulamazsa ortaya bir hukuk boşluğu çıkacaktır. – Uygulanabilir yazılı ve yazısız hukuk kuralının bulunmaması gerekir.

Hakimin hukuk yaratmasının özellikleri ve şartları nelerdir?

Hakimin hukuk yaratması özellikleri

  • Hakim hukuk boşluğu durumunda hukuk yaratabilir.
  • Hakim hukuk yaratırken öncelikle kıyasa başvurur.
  • Hakimin yarattığı hukuk kuvvetler ayrılığına aykırı değildir.
  • Hakimin yarattığı hukuk kanun gibi genel ve soyut olmalıdır.

Lafzi yorum ne demek?

Deyimsel-Lafzi Yorum Yöntemi: Bu yorum yönteminde, kanunun mantık ve deyim bakımından anlamını araştırmak esastır. Kanun metninde kullanılan sözcüklerden kanun hükmünün ne anlama geldiği belirlenmeye çalışılır. Burada yorum yapılırken kanunun metnine bağlı kalınır ve onun dışına çıkılmaz.