İçindekiler
Göz tansiyonu kaç olursa tehlikeli?
Göz tansiyonunun sürekli yüksek olması zaman içerisinde görme bozukluklarına yol açabilir. Göz tansiyonu değeri mutlaka 12 ile 22 mm Hg arasında olmalıdır. Bu değer genellikle normal kabul edilir. Ayrıca kişinin göz tansiyonu değeri 22 mm Hg ve üstü olursa göz tansiyonunun yüksek olduğu düşünülür.
Göz tansiyonu düşmezse ne yapılır?
Göz tansiyonu ilaçlar ile istendiği kadar düşmezse lazer ile yapılan ALT ve SLT gibi yöntemlerle birkaç yıllığına düşürülebilir. Göz tansiyonunu en iyi düşüren yöntem ise glokom ameliyatlarıdır. Glokom ameliyatları, göz tansiyonunu ilaçlarla düşemeyecek düzeylere kadar düşürülebilir. Çeşitli glokom ameliyatı vardır.
Göz tansiyonu için ne yapmak lazım?
Glokom göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile tedavi edilmektedir. Cerrahi seçenek veya lazer girişimi de göz içi basıncını düşürmek için başvurulan bir diğer seçenektir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir.
Göz tansiyonu olanlar ne yapmamalı?
Göz Tansiyonu Olanlar Ne Yapmamalı?
- Göz tansiyonu için doktorunuzun verdiği ilaçları ihmal etmemelisiniz.
- Uzun süre televizyon ve telefon kullanımını devam ettirmemelisiniz.
- Şekerli ve yağlı besinleri tüketmekten kaçınmalısınız.
- Kansızlık hastalığından kaynaklanan göz tansiyonu varsa; beslenmenize dikkat etmelisiniz.
Göz tansiyonu normali kaç olmalıdır?
Bu nedenle normalde de bu sıvının belli basınç değerleri vardır ve bu, göz tansiyonu olarak adlandırılır. Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir.
Göz tansiyonu ne tetikler?
Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sinirin ölmesine neden olur.
Göz tansiyonu çıkınca ne yapılmalı?
Sigara bırakılmalı, hipertansiyon ve kan kolesterolü doktor kontrolünde düzeltilmelidir. Egzersiz genellikle göz tansiyonu düşürür. Hafif egzersizler sağlığımız için gereklidir. Sağlıklı beslenme, bol meyve sebze yemekte önemlidir.
Göz tansiyonu için ne yapılır?
Glokom ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?
Ameliyattan sonra 5 gün gözünüze su vurmayınız ve 20–30 gün denize, havuza ve kaplıcaya girmeyiniz. Ameliyattan sonra gözünüzü ovmayınız ve üzerine yatmayınız. Ameliyattan sonra ortalama 1 ay sonra size yakın gözlüğü ve gerekirse uzak gözlüğü verilecektir. Özel durumlarda bu süre kısaltılabilir.