İçindekiler
Gelir vergisi konusu nedir?
Gelir vergisinin konusunu gerçek kişilerin gelirleri, geliri ise, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği ticari kazançlar, zirai kazançlar, serbest meslek kazançları, ücretler, gayrimenkul ve menkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar kapsamında yer alan ve kanunda tek tek sayılan değer artışı …
Gelir özelliklerinden hangileri gelir vergisi esasları kapsamında sayılan nitelikler arasında yer alır?
Kanundaki gelir tanımından hareketle özelliklerini şöyle belirleyebiliriz.
- Gelir Gerçek Kişiye Ait Olmalıdır.
- Gelir, Bir Kişiye Ait Olmalıdır.
- Vergilendirilecek Gelir Bir Takvim Yılı İçerisinde Elde Edilmiş Olmalıdır.
- Gelir Elde Edilmiş Olmalıdır.
- Gelir, Gerçek Olmalıdır.
- Gelir, Safi Olmalıdır.
Gelir vergisinin beyanı nedir?
Gelir vergisi beyannamesi gelirinizi gösteren ve verginin tarhının gerçekleşmesi için verilen beyannamedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Web Sitesi’nin ilgili bölümünden beyannameye ulaşabilirsiniz. Yıllık gelir vergisi beyannamesi izleyen yılın Mart ayının son gününün akşamına kadar verilir.
Kimler vergi öder?
Gelir elde etmekte olan her yurttaş, gelirinin kanun çerçevesinde belirlenmiş ilgili oranı kadar olan kısmını vergilendirmekle mükelleftir. Gelir vergisi, gelir elde etmekte olan gerçek kişilerin, elde ettikleri gelirler miktarı üzerinden devlet tarafından alınan bir vergi türüdür.
Vergi nasıl ödenir?
Vergi, devletin vatandaşlarından ya da işletmelerden aldığı karşılıksız paraya denir. Devlet bu paralar ile harcamalarını finansmanını yapar ve gelir dağılımını kontrol eder. Vergi gelirleri vergi daireleri yardımı ile takip edilir.
Vergi beyanı nasıl yapılır?
Beyannameler elden vergi dairesine verilebilir, posta ile de gönderilebilir. Beyannamelerin, mükellefin bağlı olduğu (ikametgâhının bulunduğu) vergi dairesine verilmesi gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesindeki (gib.gov.tr) ‘Hazır Beyan Sistemi’ ile de gelirler beyan edilebilir.