İçindekiler
Erozyona Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Erozyona karşı alınabilecek önlemler Nedir
- Bitki örtüsü tahribini azaltmak, ağaçlandırma yapmak.
- Mera hayvancılığı yerine ahır hayvancılığını yaygınlaştırmak.
- Eğimli yamaçları basamaklar haline (taraça) getirmek.
- Nadas yerine, nöbetleşe ürün ekimi yapmak.
Erozyonun başlıca nedenleri nelerdir?
Akarsu ve rüzgar erozyonlarının meydana gelmesindeki en büyük etken bitki örtüsünün yeterli düzeyde olmamasıdır. Arazi eğimi, bitki örtüsü, iklim, toprak özellikleri gibi sebepler nedeni ile doğal erozyon meydana gelmektedir. İnsan nedeni ile doğada tahribatların olması ile de yapay erozyonlar oluşmaktadır.
Erozyonun önlenmesi için en etkili yöntemler nelerdir?
EROZYONU ÖNLEMENİN YOLLARI: – Ağaçlandırma yapılmalıdır. – Keçilerin otlatılması önlenmelidir. – Dağınık alanlarda değişik yerleşmeyle birlikte ortaya çıkan tarla olayları engellenip, toplu köyler kurulmalıdır. – TEMA vakfının çalışmaları desteklenmelidir.
Erozyonun şiddeti neden artar?
Orman yangınları da doğal bitki örtüsü ve yaşayan organizmaların yok olması ile erozyonun artışına sebep olmaktadır. Özellikle dağlık alanlardaki ormanların yanarak yok olması erozyonu daha fazla etkiler. Erozyon yağışın dışında mevcut akarsu, dere veya göller ile de gerçekleşebilir.
Toprak erozyonu nasıl önlenir?
Su Erozyonunun Kontrolü İçin Neler Yapılmalıdır: Yağmur damlaları toprağa dik veya hafif eğimli etki yaparken, yüzey akış toprağa paralel bir etki göstermektedir. Bu halde yağmur damlası erozyonunu önlemenin yolu toprak yüzeyini bitki örtüsü ile kaplamaktır.
Rüzgar erozyonunu azaltmak için ne yapılmalıdır?
Hayvan gübresi ve yeşil gübre kullanarak toprağın organik maddesi artırılmalıdır. Böylece toprağın su tutma özelliği artırılarak suyun ve toprağın birlikte akıp gitmesi önlenmiş olur. 11. Meraların korunması veya çok yıllık yem bitkilerinin ekilmesi erozyonu önlemede etkili yöntemlerden birisidir.
Türkiye’de erozyon neden fazladır?
Türkiye’de Çölleşme ve Erozyonun Başlıca Sebepleri; Ekolojik olarak hassas olan bu alanlarda başta bitki örtüsünün tahribi ile tabii dengenin bozulması, toprak ve bilahare ana materyalin aşınmasına yol açmaktadır.
Erozyon Nedir özellikleri?
Yeryüzünde bulunan toprağın akarsu, sel suları ve rüzgar gibi etkiler nedeniyle aşınması ve bir yerden başka bir yere taşınması olayına erozyon denilmektedir. Kendiliğinden oluşan erozyon insanlar ve çevre için zararlı değildir. Çünkü doğal erozyonla üstten aşınan toprağın yerine alttan yeni toprak oluşmaktadır.
Erozyonu ne arttırır?
İklim: Yağış, rüzgâr ve sıcaklık, erozyon oluşumuna etki eden önemli iklimsel parametrelerdir. Bunlar içerisinde erozyonun oluşmasında en çok etkili olanı yağıştır. Özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde sağanak şeklinde oluşan yağış, erozyonun oluşmasında etkili olan bir yağış şeklidir.
Erozyona etki eden faktörler nelerdir?
Erozyonun oluşmasına etki eden faktörler, iklim, toprak özellikleri, topografya, bitki örtüsünün özellikleri ve insan faktörü olmak üzere beş gruba ayrılır. İlk dört faktör, doğal erozyon faktörleri olarak da tanımlanır.
Türkiye’de erozyonun hızlanmasına ve etkili olmasına sebep olan temel etkenler nelerdir?
Ülkemizde özellikle iç bölgelerde meydana gelen sağanak yağmurlar ve bunların sonucunda oluşan seller, bitki örtüsünün zayıf olduğu alanlarda toprakların süpürülmesine neden olmaktadır. Dere yataklarının ıslah edilmemesi ve sel taşkınları toprak erozyonunu artırıcı etkenlerdendir.
Erozyon ile mücadele için neler yapılmalı?
a- Bitki Örtüsü: Erozyonun önlenmesinin en basit ve en doğal yolu bitki örtüsünün ekilmesi ve yaygınlaştırılarak, çoğaltılmasıdır. Bitki örtüsü toprağı stabilize eden erozyonu önleyen ana kaynağı oluşturur. Çıplak toprak erozyonun iki ana sebebi olan rüzgar ve su tarafından kolayca aşınır ve temizlenir.