İçindekiler
Engellilere ne demeli?
Özürlü ve sakat kelimeleri kalkıyor yerine “engelli” geliyor. Türkiye Sakatlar Derneği, “engelli”yi tercih ettiklerini, Engelliler Federasyonu ise sakat ve özürlüye karşı özel bir tepkileri olmadığını belirtti. Yazar Güçlü ise sakata sakat denmesi taraftarı.
Engellilere ne diye hitap edilir?
ama adına “engelli” de deseniz, “sakat” da deseniz, “kör, sağır” gibi özel tanımlama kelimelerini de kullansanız, ya da çok güzel imajı olan bir kelime bulsanız/uydursanız onu kullansanız da, ne yazık ki, o kişilerin “eksikliğine” vurgu yapmaktasınız.
Engelli Kime Denir tanımlayınız ve engel türlerini yazınız?
Engelli birey, dogum öncesi veya dogum sonrasi çesitli nedenlerle psikolojik, bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerinde belli ölçüde fonksiyon kayba ugramasi nedeniyle toplumsal yasama uyum saglamada ve günlük gereksinimleri karsilamada güçlükleri olan bireyi ifade etmektedir.
Engelli deyince akla ne gelir?
Engelli deyince ilk akla gelen işitme, konuşma, görme, yürüme ve zihinsel engelli olmaktır. Engelli olmak demek hayata küsüp köşe çekilmek değil hayatla bir şekilde mücadele etmektir.
5378 sayılı kanun hangi yılda kabul edilmiştir?
1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe konulan, 5378 sayılı Engelliler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun amacı, şöyle ifade edilmiştir.; “engelliliğin önlenmesi, engellilerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her …
Engellilere yönelik temel yasal düzenleme ne zaman yapıldı?
25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1’inci maddesiyle başta Engelliler Kanunu olmak üzere mevzuatta “özür/özürlü” gibi kavramlar yerine “engel/engelli” kavramlarının kullanılmasına başlanmıştır. açısından dışsal bir içeriğe sahiptir. 7 Bu nedenle bu çalışmada “engel” kavramı temel kavram olarak kullanılmıştır.
Serebral palsi hangi engel grubuna girer?
Kol, ayak, bacak, parmak ve omurgalarında kısalık, eksiklik, fazlalık, yokluk; hareket kısıtlığı, şekil bozukluğu, kas güçsüzlüğü, kemik hastalığı olanlar, felçliler, serebral palsi, spastikler ve spina bifida olanlar bu gruba girmektedir.