İçindekiler
Eğitim de fırsat eşitliği nedir?
Eğitimde fırsat eşitliği, asıl fırsat eşitliği tanımında olduğu gibi, kişilerin kökenlerine veya cinsiyetlerine bakılmaksızın eşit imkanlar dahilinde eğitim alabilmesidir.
Eğitimde fırsat eşitliği hangi ilkedir?
Atatürk inkılaplarının hepsinin halkçılık ilkesi çerçevesinde, halkın yararları gözetilerek yapılmıştır.halkçı lık ilkesine göre ülkemizde;ilkokuldan , üniversiteye kadar halka ücretsiz eğitim ve eğitimde fırsat eşitliği tanınmıştır.Halkçı lık ilkesine göre ülkemizde;ihtiyacı olanlara devlet hastanelerinde ücretsiz …
Eğitimde fırsat eşitliği neleri kapsar?
‘eğitimde fırsat eşitliği’ kavramı ise, eğitimsel kaynaklara özellikle demokratik toplumlarda, hiçbir ayrım yapılmaksızın herkesin gizilgüç ve yeteneklerini en uygun bir biçimde geliştirmede eğitim hizmetlerine eşit ölçüde ulaşabilme ya da onlardan yararlanma eşitliğini ifade eder.
Eğitimde fırsat eşitliği hangi yasal düzenlemelerle güvence altına alınmıştır?
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 8. maddesi, “Fırsat ve imkân eşitliği” başlığında şu şekilde ifade edilmektedir: “Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği sağlanır. Yukarıdaki kanun maddesine göre bu eşitsizlik, öncelikle cinsiyetçi ve ekonomik açılardan oluştuğu anlaşılmaktadır.
Eğitim görme hakkı ne demektir?
Eğitim hakkı bireyin sahip olduğu yetenek veya yeteneklerini ilgi ve istekleri doğrultusunda gerçekleştirebilme hakkıdır. Eğitim ve öğrenim hakkının tüm haklar içinde ayrı bir önemi ve rolü vardır. Bu nedenle eğitim ve öğrenim hakkının çocuğun en önemli temel haklarından biri olduğu söylenebilir.
Eğitimde fırsat eşitliği anayasanın kaçıncı maddesi?
Yükseköğretim, yeteneklerine göre herkese tam bir eşitlikle açık olmalıdır.” şeklinde ifade edilmiştir. Bu doğrultuda Türkiye’de 1982 Anayasası’nın 42. maddesinde “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.
Fırsat eşitliği ne anlama gelir?
Hem eğitimde hem de ekonomik alanda kullanılan fırsat eşitliği kavramı, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her bireye eşit hakların tanınması demektir.
Eğitimde fırsat eşitliğini savunan eğitim sosyoloğu kimdir?
Fırsat eşitliğini eğitim alanına uygulayan düşünürlere Coleman’ın (1966) ABD’de siyahi ve beyaz çocukların devam ettiği okullarda yaptığı çalışma öncülük etmiştir. Coleman okulların durumlarına ilişkin rapor mahiyetindeki bu çalışmasında akademik başarıyı etkileyen birincil etmenin aile olduğunu bulmuştur.
Alternatif ogretim nedir?
Alternatif eğitim, geleneksel olmayan eğitim diye de bilinen eğitim. Öğretime geleneksel kamu veya özel okullardaki eğitimden farklı bir yaklaşımı tanımlamakta kullanılan bir deyimdir. Bu yaklaşımlar bebeklikten yetişkinliğe kadar eğitimin tüm düzeylerindeki insanlar için geçerlidir.