Diyaliz hastalarında fistül nedir?

Böbrek yetmezliğinde kanın temizlenmesi için diyaliz makinasına bağlanabilmek amacı ile yüzeyel damarlarda yapılan ameliyatlara fistül ameliyatı denilmektedir. Genellikle bir atardamar ile bir toplardamar arasında bağlantı oluşturulur ve diyalizde de bu bağlantıya iğne batırılılarak kan diyaliz makinasına alınır.

Fistül nedir ne işe yarar?

Fistül böbrek yetmezliği için böbrek makinasıyla diyaliz (hemodiyaliz) tedavisi altındaki hastaların uzun süreli olarak rahat bir şekilde dialize girebilmeleri için yapılan bir damar operasyonudur.

Fistüllü koldan tansiyon ölçülür mü?

Doktorun önerdiği şekilde fistüllü kol ile eksersiz yapılmalıdır. Zayıf fistüllerde fistül geliştirici eksersizler damar yolu akımını artırabilir. 20. Fistüllü koldan tansiyon ölçülmemelidir.

Diyaliz için kola fistül nasıl takılır?

Diyaliz fistül ameliyatı genellikle hastanın kullanmadığı kolundan yapılır. Hasta sağ kolunu kullanıyorsa, sol kolundan giriş yapılır. Ciltten yapılan kesiyle atardamara ve ona yakın olan yüzeysel toplardamara ulaşılır. Atardamara dikilen toplardamar sayesinde, atardamar kanın fazlasını toplardamara geçirir.

Fistül tıkanıklığı nasıl açılır?

Tıkanıklığa yol açan pıhtının katater ile aspire edilmesi, pıhtı eritici ilaçların direkt katater ile pıhtı içine uygulanması ya da mekanik pıhtı aspire eden cihazların kullanılması ile tıkanıklık giderilerek fistülün açılması sağlanabilmektedir.

Diyaliz hastası ameliyat olabilir mi?

Günümüzde bu artık sorun olmaktan çıkmıştır. Kronik böbrek hastası ameliyattan bir gün önce diyalize girip, ek tedavi görebilmektedir. İleri derecede böbrek yetmezliği nedeniyle çok uzun yıllar diyalize girmek zorunda olan hastalar da artık kalp ameliyatı olabilmektedir.

Fistül kendiliğinden kapanır mı?

Makat etrafındaki cilt ile kalın bağırsağın son bölümü olan rektum içine direkt açılır. Fistüller kendiliğinden çok nadiren iyileşir ve çok uzun süre devam ettiğinde nadiren kansere yol açabilir.

Fistül neden meydana gelir?

Fistüller sıklıkla bir organın iltihaplanması veya yaralanması durumunda gelişir. Doğum sırasında perinede meydana gelen yırtıklar, kronik inflamatuar bağırsak hastalıkları veya apseler fistüle neden olabilir.

Fistül olan koldan damar yolu açılır mı?

Arteriyovenöz fistül, kol ya da bacakta herhangi bir yerde atardamar ile toplardamar arasında cerrahi yöntemle bir yol açılması, bağlantı kurulmasıdır. Önce aktif olmayan kolda daha sonra aktif kolda olmak üzere; el bileği, ön kol, üst kolda fistül açılır.

Fistül olan kola damar yolu açılır mı?