Bulaşıcı hastalık nedir Who?

Bulaşıcı hastalıklar; vücuda giren bakteri, virüs, mantar veya parazit gibi küçük organizmaların sebep olduğu hastalıklardır. Birçok farklı bulaşıcı hastalık çeşidi ve bulaşma yolu vardır.

Hastalığın bulaşma yolları nelerdir?

Hastalık etkenleri temel olarak su ve besinlerle, hava yolu, deri yolu ve cinsel yolla bulaşır. Bazen hasta hayvanlardan doğrudan ya da kene, sinek gibi aracılarla bulaşır.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için neler yapmalıyız?

Sağlam Kişiye Yönelik Önlemler:

  • Bağışıklama: Doğal yolla, hastalığı geçirerek veya aşılama yoluyla vücutta hastalığa karşı antikorlar oluşturarak sağlanır.
  • İlaçla korunma: Bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğü bölgelere gidecek kişilere uygulanır.
  • Erken tanı: Tedaviyi kolaylaştırır ve salgın oluşumunu engeller.

Cüzzam hastalik nedir?

Cüzzam, Mycobacterium leprae bakterisinin neden olduğu kronik, ve sürekli ilerleyen bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyona verilen isimdir. Cüzzam ya da diğer adıyla lepra aynı zamanda 19. yüzyılda hastalığa neden olan bakteriyi keşfeden bilim insanının adıyla Hansen hastalığı olarak da bilinir.

Tularemi Hastalığı Nedir?

Tularemi, kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte olan bu hastalığın etkeni Francisella tularensis’tir (Pasteurella tularensis). Hastalık hayvanlardan doğrudan temasla geçebildiği gibi sinek ve kenelerle de taşınabilir.

Bakterilerin bulaşma yolları nelerdir?

Bakteriler ve virüsler bazı durumlarda hava yoluyla vücuda giriş yapabilirler. Hapşırma ve öksürme en yaygın bulaş şeklidir. Mikroorganizmalar tükürme yoluyla ve temasla bulaşabilir. Kalabalık ortamlarda bulabildikleri gibi herhangi bir eşyayla temas halinde, yaralanma durumlarında mikropların üremesi kolaylaşır.

Doğrudan bulaşma yolu nedir?

Duyarlı kişinin, enfekte kişi veya kontamine vücut sıvıları ile doğrudan teması sonucu gerçekleşen bulaşma. Bu bulaşma şeklinde hiçbir ara bulaşma yolu yoktur.

Herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen ancak enfeksiyon etkenini vücutlarında bulunduran çoğaltan ve herhangi bir yolla etrafa yayan insanlara ne denir?

Portör: Herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen ancak enfeksiyon etkenini vücutlarında bulunduran, çoğaltan ve herhangi bir yolla etrafa yayan insanlara, portör (enfeksiyon taşıyıcısı) denir.

Cinsel yolla hastalık nasıl bulaşır?

Cinsel Yolla Bulaşan Bu 8 Hastalığa Dikkat!

  1. Frengi. Frengi; cinsel yol ile bulaşan yaygın hastalıklardandır.
  2. Bel Soğukluğu (Gonore)
  3. HPV Enfeksiyonu.
  4. Uçuk (HSV Enfeksiyonu)
  5. Molluskum Kontagiozum.
  6. Klamidya.
  7. Hepatit B.
  8. Trikomonas.