İçindekiler
Basit kelimeler neler?
Yapım eki alarak anlam değişikliğine uğramamış ve yalın halde bulunan kelimelere basit yapılı sözcük denir. Kök halinde bulunan basit sözcükler hem cins hem de özel isim olabilir. Çoğul eki almış olan tüm kelimeler basit sözcüklere örnek olarak gösterilebilir.
Basit sözcük nedir ve örnekler?
Yalın haldeki basit sözcük aynı zamanda o sözcüğün köküdür. Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir.
Basit kelimeler hangi ekleri alır?
Hiçbir yapım eki almamış sözcüktür. Basit sözcükler çekim eki alabilir. Çocuklar, küçük kediyi yolda bulmuşlar.
Basit kelime nedir 6 sınıf?
Yapım eki alıp anlamı değişmeyen her kelime basit kelimedir.
Basit kelime nedir 4 sınıf?
Basit Kelimeler: Kelime kökü ek alsa bile anlamca bir değişikliğe uğramamışsa, bu tip kelimelere BASİT KELİMELER denir. Genellikle kök halindeki (bazen gövde) kelimelerdir. Basit Kelime (Sözcük) Nedir? Yapım eki almamış, kök durumundaki sözcüklere “basit sözcük” denir.
Basit fiiller nasıl bulunur?
Yapım eki almamış olan eylemlere basit fiil denir. Kök halinde kullanılabilir ya da çekim eki alabilirler. Geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman kipiyle çekimlenmiş fiiller de basit fiillerdir.
Sözcük nedir bir örnek?
Bir sözcük en az bir harften ve en az bir heceden meydana gelir: can, at, mal, o vb. Sözcükler bir araya gelerek sözcük öbeklerini, cümlecik ve cümleleri meydana getirirler.
Türemiş kelimeler hangi ekleri alır?
Türemiş kelimeler çekim eki alabilir. Bu durumda türemiş kelime özelliğini yitirmezler. Örneğin aşağıdaki cümledeki tüm kelimeler türemiştir: Gözlük satıcısı öğrencilerle şakalaşıyordu.
Basit kelime türemiş kelime ne demek?
Basit sözcükler çekim eki alabilir. “Çocuk” sözcüğü çoğul eki (-lar), “kedi” sözcüğü belirtme durumu eki (-i), “yol” sözcüğü bulunma durumu eki (-da), “bul-” eylemi miş’li geçmiş zaman kipi eki (-muş) ve üçüncü çoğul kişi eki (-lar) almıştır. Türemiş Sözcük. En az bir yapım eki almış sözcüktür.
Türemiş kelime nasıl olur?
Kök veya gövde halindeki kelimelere yapım ekleri eklenerek meydan gelen yeni kelimelere TÜREMİŞ KELİME denir. Kelimeler, sonlarına bazı ekler alarak değişik biçimlerde cümlede kullanılırlar. Aldıkları yapım ekleriyle yeni bir anlam kazanan sözcüklerdir. Kök halindeki sözcük isim, sıfat, fiil, zamir, zarf olabilir.
Basit ve türemiş nedir?
Türemiş kelime nedir 4 sınıf?