Bağışlama sözleşmesi hangi hukuk kuralı türüne girer?

Bağışlama sözleşmesi de mülkiyeti devreden sözleşmelerdendir. Borçlar Kanununun 285. ci maddesinde bağışlama sözleşmesi şu şekilde tanımlanmıştır. “Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlar arası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir.”

Bağışlama sözleşmesi nasıl bir hukuk kuralıdır?

Bağış bir sözleşmedir. İki taraflı bir hukuki işlemdir. Bağışlanan yönünden: Bağış ile lehine bağış yapılan kimse kural olarak borç altına girmediği için medeni haklarını kullanma ehliyeti bulunmayan kişi eğer ayırt etme gücüne sahipse, bağışlamayı kabul edebilir.

Bağışlama sözleşmesi hangi kural?

Bağışlama sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda (“TBK”) 285 ila 298. maddeler arasında düzenlenmiştir. Bağışlama sözleşmesi bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir.

Bağışlama sözleşmesi tasarruf işlemi mi?

Bağışlama sözleşmesi, borçlanma işlemi niteliğini haiz hukukî işlemdir. Aslında elden bağışlamanın hukukî niteliği doktrinde tartışmalı olup çoğunluk elden bağışlamanın causa donandi ile yapılan tasarruf işlemi niteliğinde olduğunu kabul etmektedir.

Bağışlama taahhüdü bağışlama sayılır mı?

Bağışlama taahhüdü (TBK m. 288) Öngörülen şekle uyulmamasının sonucu mutlak butlandır. Ancak, geçersiz olan bağışlama taahhüdü yerine getirilince elden bağışlama sayılır (TBK m. 288/III) ve geçerlilik kazanır. Bu durumda yapılan bir ifa veya elden bağışlama yeni bir bağışlama olarak kabul edilmektedir.

Ivazsız hukuki işlemler nelerdir?

İvaz, yapılan bir işlemden elde edilen yarar karşılığında üstlenilen borçtur. Borcun konusu olan her şey ivaz olarak kararlaştırılabilir. Yapılan hukuki işlem ivaz karşılığında yapılmışsa ivazlı, böyle bir karşılık olmaksızın yapılmışsa, ivazsız hukuki işlem adı verilir.