AŞ sermaye artırımı kararı nasıl alınır?

Buna göre, sermaye artırımına ilişkin genel kurul kararı, şirket sermayesinin en az yarısının(1/2) temsil edildiği genel kurulda mevcut oyların çoğunluğu ile alınır (TTK m. 421/1). İlk toplantıda öngörülen yetersayı sağlanamadığı takdirde en geç bir ay içerisinde ikinci toplantı yapılabilir.

Dış kaynaklardan sermaye artırımı nedir?

Dış kaynaklardan esas sermaye artırımı, pay sahibi olan ya da olmayan kişiler tarafından ortaklığa dışarıdan yeni mal varlığı getirilmesidir.

Sermaye artırımı ne zaman geçerli olur?

Sermaye artırımına ilişkin genel kurul ya da yönetim kurulu kararı alındığı tarihten itibaren üç ay içerisinde tescil edilmelidir. Aksi takdirde karar ve alınmışsa izin geçersiz hale gelir.

Sermaye artırımı ana sözleşme değişikliği midir?

Sermayenin artırılması ve azaltılması hususu kanunda açıkça düzenlenen özel sermaye değişiklikleridir. Bunların dışında kalan ve esas sözleşme değişikliğini gerektiren haller ise genel esas sözleşme değişiklikleri kapsamına girmektedir.

Şirket sermaye 24 ay içinde ödenmezse ne olur?

Şirket kuruluşlarında ve nakdi sermaye artışı yapıldığında ¼’ü ödenir, kalan tutarın da 24 ayda ödenmesi beklenir. 24 ay içinde kalan tutar ödenmezse yaptırımı olmaz. Sıradaki sermaye artışından önce veya hisse senedi basımından önce ödenmemiş kısmın kapatılır ve şirket hesabına ödenir.

Anonim şirketlerde sermaye artırımı nasıl yapılır?

Anonim şirket sermayesi artırımı esas sermaye sisteminde Genel Kurul kararı ile, kayıtlı sermaye sisteminde ise Yönetim Kurulu kararı ile gerçekleşir. Esas sözleşme değişikliği için izin alınması gerekiyor ise Genel Kurulca değiştirilebilmesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığının onayına bağlıdır.

Iç kaynaklardan sermaye artırımı nedir?

İç Kaynak Kavramı: Sermaye artırımında kullanılabilecek iç kaynaklar ise, belli nitelikteki yedek akçeler, önceki yıldan aktarılan kar ve dağıtılmamış son yıl karı, yeniden değerleme değer artış fonu, iştirak hisselerinin veya gayrimenkullerinin satışından doğan kazançlar olarak sıralanabilir.

Bedelsiz sermaye artırımı olunca ne olur?

Bedelsiz sermaye artırımı terimi, şirketlerin iç kaynaklarından elde ettiği sermaye artırımı neticesinden çıkarmış olduğu hisse senetlerinin bedel almadan ortaklarına dağıtmasına verilen isimdir. Bedelsiz sermaye artırımı iç kaynaklardan elde edilmesi sebebi ile şirkete bir para girişi söz konusu değildir.