Akrabalar vasi olabilir mi?

Hâkim haklı sebepler engellemedikçe vesayet altına alınacak kişinin öncelikle eşini veya yakın kan ve kayın hısımlarından birini vasi tayin eder. Eğer hısımların vasiliğine engel sebepleri var ise ya da başka haklı sebepler söz konusu ise öncelik sırası ortadan kalkar.

Medeni Kanuna göre kimler vasi olabilir?

Akıl hastalığı veya doğuştan gelen akıl geriliği ile bağlantılı olarak hakkında hukuki kısıtlama kararı bulunan kişilere vasi tayin edilir. Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yönetime sahip olan kişilere de vasi ataması yapılmaktadır.

Amca vasi olabilir mi?

Velayeti alabilecek kişiler sadece küçüğün anne ve babasıdır. Yani anneanne, dayı, teyze, amca gibi üst soylar vealayete konu olamazlar ancak gerekli görülen durumlarda vasi olarak vesayet makamı şeklinde atanabilirler.

Vasilik kararı ne zaman çıkar?

Vasi davası sonuçlanma süresi delil olarak gösterilen dilekçenin durumuna, vesayet altına alınacak kişiden istenen sağlık raporunun gerekliliğine ve iş yüküne bağlı olarak değişse de yaklaşık olarak 5 ay sürmektedir.

Anne vasi olabilir mi?

Vesayet makamı tarafından verilen vasilik kararlarında vesayet altına alınacak kişinin annesi veya babasının göstereceği ya da kendisinin talep ettiği kimseler atanmaktadır.

Kimler vasi tayin edilebilir?

Vesayet altına alınan herkese bir vasi tayin edilir. Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür (MK m.403).

Vasi tayin edilen kişi neler yapabilir?

Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Vasilik kararı nasıl alınır?

Vasi tayini vesayet davası sonucunda hakim tarafından gerçekleştirilir. Vesayet davasına bakmakla görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Vasi tayin edilecek yani küçük veya kısıtlının bulunduğu yerdeki mahkemenin bulunduğu yer mahkemesi ise yetkili mahkemedir.

Vasi malları satabilir mi?

Taşınmazların Durumu: Vasi ev satabilir mi? Medeni Kanunu m.444, vesayet altındaki kişilerin taşınmazlarının satışını, vesayet altındaki kişinin menfaatinin zorunlu kıldığı hallerde bir tamamlayıcı olgu olarak vesayet makamının iznine bağlamıştır. Satışın öncelikle vesayet altındaki kişinin menfaatine olması gerekir.

Vasilik kararı ne zaman kesinleşir?

Madde 13- Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle görevi sona eren vasi, görevinin sona ermesinden itibaren onbeş gün içinde vesayet makamına vesayet altındaki kişinin malvarlığının yönetimiyle ilgili son raporunu ve kesin hesabını verir.