6331 sayılı yasaya göre işverenin yasal yükümlülükleri nelerdir?

İşverenin 6331 sayılı Kanun ile ilgili genel yükümlülükleri nelerdir? İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.

Işveren çalışanların sağlığını korumak için nelerden sorumludur?

6331 sayılı Kanun uyarınca işverenler, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile yükümlüdür.

6331 kimlere uygulanmaz?

6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.

6331 sayılı iş kanuna göre 50 veya daha fazla işçi çalıştıran devlet kurumları hangi oranda özürlü işçi çalıştırmakla yükümlüdürler?

İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre aşağıdakilerden hangisi işverenin genel yükümlülükleri?

İşveren; görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar. İşveren; sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlar.

ISG Kanununa göre bir işyerinde aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmek zorunlu?

İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek. Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.

Iş sağlığı çalışanlarının görevleri ve yükümlülükleri nelerdir?

İşverenin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Genel Sorumlulukları

  • ► Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
  • -> Tehlikeli olanı, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirir.
  • -> Risklerle kaynağında mücadele eder.
  • -> Toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.

6331 sayılı kanun neleri kapsar?

6331 sayılı Kanun, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine uygulanmakla birlikte bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekilleri, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanları kapsar.

4857 sayılı iş kanunu kimlere uygulanmaz?

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.