İçindekiler
24 saat çalışan kaç saat dinlenir?
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin uyku ihtiyacını dinlenme süresi içerisinde gideremediği durumlarda 24 saat esaslı çalışmada ara dinlenmesinin 4 saat olarak kabul edilmesinin gerektiğine hükmetti. Emsal nitelikteki kararla 24 saat esaslı çalışanlar 4 saat mola yapabilecek.
Telafi çalışması günde en çok kaç saat?
Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Telafi çalışması, tatil günlerinde yaptırılamaz.
Iş kanununa göre aşağıdakilerden hangisi çalışma süresinden sayılmaz?
İşçilerin işyerinde fiilen çalıştığı süreler çalışma süresini ifade eder. Genel itibariyle fiili çalışma süresi dışında yer alan süreler çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin ara dinlenmesi esnasında işçi çalışmadığından bu süreler çalışma süresinden sayılmaz.
24 saat esaslı çalışma nedir?
İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Sözleşmelerle bu süre işçi lehine 45 saatin altında da belirlenebilir. Böyle durumlarda personeller 24 saat çalıştırılıp 24 saat veya 48 saat dinlendirilmektedir.
Çalışma saatleri nasıl olmalı?
Kanuna göre haftalık çalışma en fazla 45 saat olacak şekilde belirlenmiştir. Bu demektir ki kanuna göre hiç bir çalışan 1 haftada 45 saatten fazla çalıştırılamaz. Aksi olmayan durumlarda iş yerlerinde bu süre haftanın çalışılan günlerine eşit olacak şekilde bölünebilmektedir.
Öğle yemeği çalışma süresinden sayılır mı?
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Ara dinlenmesi süresi için işçi ücret almamaktadır. İşe hazır bekleme halinde işçiye bu sürenin ücreti de ödenecektir. Hatta ara dinlenmesi ile haftalık 45 saat aşılıyorsa, aşan süre fazla çalışma olarak ödenmelidir.
Işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi kaç gün?
4857 Sayılıİş Kanunu 25. maddesinin II. fıkrasının (ı) bendi kapsamında; “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek …
Iş kanununda günlük iş suresinden sayılan haller nelerdir?
Örneğin; bazı toplu iş sözleşmelerinde sigara molası, çay molası gibi sürelerin çalışma süresinden sayılacağı kararlaştırıldığı görülmektedir.
- İşçinin işe hazır halde beklediği süre.
- Yer ve sualtına inip çıkmak için geçen süre.
- Emzirme izni süresi.
- Yolda geçen süreler.
Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda kaç saatten fazla olamaz?
Fazla çalışmaların toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz (m.41/8). 1475 sayılı yasa döneminde günlük fazla çalışmanın üst sınırı da 3 saat olarak belirtilmişken, 4857 sayılı İş Kanununda böyle bir günlük sınır belirlenmemiştir.
Bir işçinin yıllık mesai saati ne kadar?
Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz. Dolayısıyla işçi bir yılda en fazla 270 saat süreyle fazla çalışma yapabilir.